bjornson-topper bjornson-topper

Lansering av Bjørnson-året 2010 - Bjørnson for vår tid


Av Kristin Hagelid, Nasjonalbiblioteket


05.01.2010 19:11

Kulturminister Anniken Huitfeldt åpnet Bjørnson-året 2010 i Nasjonalbiblioteket i dag, tirsdag 5. januar. Som visjon for den nasjonale satsingen er valgt: Bjørnson for vår tid.


Kulturminister Anniken Huitfeldt.
Foto: Marte-Kine Sandengen.

- Bjørnson var nysgjerrig av natur og et Bjørnson-år som er spørrende, forskende og som pirrer nysgjerrigheten burde være i hans ånd. Vi håper en markering i 2010 fornyer vårt forhold til den kulturarv Bjørnson representerer sa Vigdis Moe Skarstein.

Kulturminister Anniken Huitfeldt påpekte at nasjonale jubileer er viktige for en ung nasjon som Norge, og sa at hun håpet Bjørnson-året vil bidra til fornyet interesse for hans liv og verk.

Nasjonalbiblioteket har et sentralt ansvar for markeringen av hundreårsdagen for Bjørnstjerne Bjørnsons død i 2010. Markeringen planlegges og gjennomføres i samarbeid med blant annet Aulestad/Maihaugen og Bjørnsonfestivalen i Molde, samt Nationaltheatret.

Bjørnson-årets tre offisielle nasjonale markeringer starter med den offisielle åpningen av jubileums-året i Oslo 24. april med utstilling i Nasjonalbiblioteket og en festforestilling i Nationaltheatret.

Herborg Kråkevik ga de fremmøtte en vakker smakebit på kveldens festaften med Songen om mitt liv, tekst av Edvard Hoem. Temaet ”Bjørnson for vår tid” innebærer at forestillingen skal vise spennet i Bjørnsons liv og virke. Vi skal filleriste han og vise Bjørnsons enorme vitalitet, som teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret så fint sa det.

I tiden 15-17. mai blir det gjenåpning av dikterens hjem på Aulestad, utendørsarrangementet: Seterjentens lørdag, festforestilling og utstilling på Maihaugen.

Bjørnsonfestivalen i Molde går av stabelen i perioden 29. august - 5. september. På programmet står blant annet Internasjonalt Bjørnsonseminar, festaften, teateroppsetninger og konserter samt filmprosjektet ”Jeg velger meg Nesset” med ungdomsskoleelever. Bjørnsons barndomshjem Nesset prestegård vil fungere som arena for ulike arrangement.

Nettstedet Bjørnstjerne.no ble også offisielt åpnet.

Se flere bilder fra åpningen her:

 


Share

Bjørnson i media