bjornson-topper bjornson-topper

Forberedelsene er i gang


04.01.2010 18:34

Den store utstillingen i Nasjonalbiblioteket om Bjørnstjerne Bjørnson åpner 26. april. De mange forberedelsene er godt i gang.

Vi gjennomgår Nasjonalbibliotekets samling på utkikk etter originaler som skal vises i utstillingen. Man får en helt egen nærhet til Bjørnson når man betrakter avstøpningen av hans forbausende lille og grasiøs hånd, som senere ble hugd i marmor. Eller, når man holder pennen han skrev mange av sine 30 000 brev med. Et helt rom på Nasjonalbiblioteket er oppkalt etter Bjørnson og inneholder deler av hans bibliotek. Her finnes førsteutgaver, utenlandske oversettelser og en stor artikkelsamling. Dette skal vi vise.

 

Vi velger ut eksempler blant de 6000 brevene vi har i håndskriftsamlingen. Teatersamlingen vil bidra med scenebilder og fotografier fra oppsetninger av hans verk. Reklame for Bjørnson-bøker på plakater og småtrykk, tonesatte dikt av mange forskjellige komponister vil komplettere bildet av en mangesidig forfatter. Også utdrag av filmatiseringer av hans verk vil levendegjøre hans fortellinger som mange fortsatt husker fra skolen. Dessuten intervjuer vi en rekke forskjellige personer. Hva betyr Bjørnson for dem? Hvilke sider av ham fenger og er fortsatt relevante i 2010? Svarene kan sees og høres i utstillingen.

For Bjørnstjerne Bjørnson var så mye. Patriot, prestesønn, Darwin-tilhenger, politiker og bråkmaker. Hvordan skal man nærme seg en forfatter som nesten ikke blir lest, en dramatiker, som blir lite oppført, en dikterhøvding som har vært med på å forme det moderne Norge? Utstillingen vi gi oss noen av svarene.

Digital versjon og vandreutstilling
Nasjonalbiblioteket lager en digital versjon av utstillingen som legges ut her på www.bjørnstjerne.no .
I tillegg kan eksterne institusjoner få en annen versjon av utstillingen, bestående av en digital del og plakater.

 

Nasjonalbibliotekets arrangementskalender.


Share

Bjørnson i media