bjornson-topper bjornson-topper

Øregodt og løvepudding.


Av Ingjerd Skrede. Foto: Marte-Kine Sandengen.


16.05.2010 17:36

Både øre og gane fikk sitt da en liten delegasjon utenlandske journalister besøkte Vestre Gausdal.


Tor Jacobsen lokker sultne med lur. Foto: Ingjerd Skrede.

Dersom du tar den snirklete veien forbi låven med den hvite siloen, krysser Evenvollvegen og fortsetter innover på en humpete grusvei som snor seg langs gran og bjørkelegger. Dersom du stopper litt etter bratthenget, som kan lokke den tankeløse i juvet, da er du kommet til Det hemmelige teater i Vestre Gausdal.

Teateret ble startet av Audun Gjermstad i 1983 og er et teater med både profesjonelle skuespillere og amatørskuespillere.

Hit kommer en liten delegasjon Bjørnson-interesserte journalister fra Russland, Slovakia og Ukraina denne regntunge søndagen. Inne i den intime salen står en jøtulovn og durer. Fiolette velurtepper dekker bakveggen. Foran, et flygel.

I dag er det invitert til konsert.
Salen fylles av Bjørnson-interesserte gjester som får servert Bjørnsons tekster til musikk av Grieg.

Arnhild Vik sitter ved flygelet og sopranen Gjertrud Strømme fyller rommet med stemmen. Publikum får blant annet høre ”Jeg giver mit dikt til våren” og ”Dulgt kjærlighet”.

Etter konserten ble gjestene invitert til Kulturstua Ro.

Hva spiste Bjørnson?
Bjørnson var etter sigende glad i mat. Og da særlig i laks, (helst kaldrøkt), gjedde, kalvekaker, reinsdyr med lefse, potetsalat og skinke med asparges, skjønnhetssuppe, (kalvebuljong med gulrot og ingefær), og løvepudding med rød saus. (Som egentlig er en semulegrynsgrøt som har fått løvefasongen sin i en fiffig aulestadsk løveform).

Alt dette ble gjestene servert sammen med innsiktsfull kunnskap om Bjørnsons matvaner av Tor Jacobsen.


Share

Bjørnson i media