bjornson-topper bjornson-topper

Måneskinskåpen opunder pol


Av Per Bjarne Boym, kurator


07.01.2010 10:11

Kunstneren Borgny Farstad Svalastog er invitert av Maihaugen som utstiller i Bjørnsonåret 2010, og har arbeid med utstillingen ”Måneskinskåpen opunder pol” i over ett år. Detaljene begynner å komme på plass til utstillingen som åpner 15. mai.

Borgny Farstad Svalastog er oppvokst i Nesset, i Bjørnsons landskap og med hans prosa og poesi. Utstillingen er et gjensyn og et nytt møte. Samtidskunstneren møter igjen litteratur som hun første gang møtte i sin barndom og ungdom. Det er blitt et møte mellom to kunstnere, hver fra sin tid og hver med sitt uttrykk.

"Måneskinskåpen opunder pol" er også tittelen på ett av verkene som nærmer seg ferdigstillelse. Her utvikler kunstneren videre med de erfaringer hun har høstet gjennom sitt nyskapende arbeid med bispekåper. Mens bispekåpene er knyttet til liturgisk bruk og fortolkning av en kristen tradisjon åpner "Måneskinnskåpen" seg opp for impulser fra Bjørnsons diktning, med en uttalt referanse til ”Det ligger et land mot den evige sne …” Strofer fra diktet er gjengitt i kåpens nederste bord.

”Måneskinskåpen” er som bispekåpene svært rikt dekorert. På en mørk blå bunn funkler en stjernehimmel med melkeveien, nordlyset og kjente konstellasjoner. Dette er måneskinnets hjem ”opunder pol” og samtidig en referanse til myten om Peder Bjørnson og kona i Rendalen på gården til Mathias Bull. Det er stjerneklart og de står og ser på stjernebildene Lille Bjørn og Store Bjørn. Peder Bjørnson sier at Bjørnstjerne skal barnet hete, hvis det blir en gutt. Skjoldet, stolpene og spennen er overdådige broderier som bearbeider dette grunnlaget videre.

I tillegg til 15 andre nye verk arbeider kunstneren også med inspirasjon fra boken ”Arne” til ett av de større verkene til utstillingen. I ”Arne” fortelles det vonde historier fra innestengte og harde livsvilkår, med kvinnemishandling og løgn, sosiale stengsler, natur og redsel, men det fortelles også om vilje til oppbrudd, varhet for omgivelsene og livskraft.

Utstillingen åpner i utstillingssalen på Maihaugen på Lillehammer den 15. mai 2010.

Se flere bilder fra arbeidet med utstillingen her:

 


Share

Bjørnson i media