bjornson-topper bjornson-topper

Festdag på Lillehammer.


Av Ingjerd Skrede


16.05.2010 08:16

15. mai gikk den andre nasjonale Bjørnson-markeringen av stabelen.
Dagen startet med dronningbesøk og gjenåpning på Aulestad og ble avsluttet med festforestilling på Maihaugen.

Det var ved Follebu man merket den. Festivitasen. Ikke bare ved det spede, lysegrønne suset i daggamle museører og duften av vårivrig hvitveis. Ikke fordi det var her tettheten av bunader og nypussede instrumenter ble påfallende. Det var flaggene. På alle stenger, balkonger og hageganger blafret det i rødt, hvitt og blått.
Gausdølene vet å feire en sambygding.

 

Det nyoppussede hovedhuset på Aulestad

 

Allerede ute i tunet kjennes en svak lukt av gul maling.
"Siste malingstrøk er knapt tørt", smiler den bunadskledde arkitekten, Kjell Marius Mathisen.
Et langt og grundig restaureringsarbeid er over og pressefolk fra Russland, Slovakia og Norge er kommet for å beundre resultatet sammen med 2000 andre gjester. "Ja, eller kanskje det bare er 1500", sier produsent Jørgen Damskau og ser utover publikummerne som samler seg i Aulestads uteamfi.

     

Snart tar de på scenen oppmerksomheten vekk fra seige skyer som trekker innover dalen fra sør. Skuespiller Morten Jostad, direktør på Maihaugen, Ågot Gammersvik og kulturminister Anniken Huitfeldt taler til dagen, Bjørnson og publikum. Herborg Kråkevik fyller amfiet med bjørnsonsk sang, publikum synger med, klapper og så kommer regnet.

Transit.
Senere samles gjestene på Maihaugen til kveldens festforestilling ”Transit”.

     

Edvard Hoem er vert og salen på Maihaugen fylles av tekster, dans og musikk til ære for de fremmøtte og hovedpersonen Bjørnstjerne Bjørnson. Shabana Rehman viser at Bjørnson fortsatt er aktuell, mener Venstres leder Trine Skei Grande. "Hans arbeid for menneskerettigheter og ytringsfrihet blir aldri uaktuelt."

"En fantastisk stor opplevelse", smiler bjørnsonkjenneren Jakob Ågotnes.

"Det har vært en flott dag." Bjørn Ølander fra Nesset kommune er særlig entusiastisk over hva de har fått til på Aulestad. "Strålende og veldig artig å se Aulestad i ny drakt. Alt ligger til rette for god bjørnsonformidling. Og forestillingen, jo, flott utvalg av tekster".

"Jeg synes denne forestillingen og denne dagen fungerer nærmest som brobygger mellom Aulestad og Bjørnsonfestivalen", sier Cathrine Strøm. Hun er kunstnerisk rådgiver for Bjørnson-festivalen i Molde. "Mange av aktørene er fra Molde, og utstillingskunstneren Borgny Svalastog er jo født i Nesset. Slik får vi en fin overgang og bro fra denne nasjonale markeringen til den neste i Molde i september".

Før det er det en rekke av Bjørnson-markeringer over hele landet. Mange av dem finner du mer informasjon i arrangementskalender.

Klikk på bildet under og se alle bildene fra Bjørnson-markeringen på Aulestad og Maihaugen 15. mai.

 


Share

Bjørnson i media