bjornson-topper bjornson-topper

Aulestad 2010 – et eventyrlig år


Av Bente Forberg, Maihaugen


07.01.2010 10:43

Aulestad er en del av Dikterhjemmene/Maihaugen. Bjørnsonåret 2010 markeres både på Aulestad i Gausdal og på Maihaugen i Lillehammer.

En varm junidag i 1875 kom Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson med familie til sitt Aulestad.


Aulestad, Bjørnsons hjem.
Foto: Jan Haug/Maihaugen

Bjørnsons ønske om å eie en gård i Norge var gått i oppfyllelse. Her ble han
sterkt inspirert til handling og kamp. Aulestad ble Bjørnsons hjem og base i 35 år til han døde i 1910.

”Å som Aulestad nu er deilig som hus, som klima, som matbord, som vinfat, som lekestue for barn og barnlige sjeler, som skrivestue for meg” (Bjørnson 1900)

Folkefest på Aulestad 15. mai
Aulestad har hatt storstilte forberedelser fram mot 2010. Hovedhuset, fjøset og folkestua gjennomgår et omfattende restaureringsarbeid. Den 15. mai inviterer vi til gjenåpning av Aulestad i all sin bjørnsonske prakt. Det blir folkefest! Med stor forventning og spenning ønsker vi gjester velkomne til nye og flotte opplevelser på Aulestad. I hovedbygningen, vognskjulet, drengestua, låven, folkestua og amfiet. Feiringen fortsetter på Maihaugen med festforestilling og åpning av utstillingen ”Måneskinskåpen opunder pol”.


Bjørnsons stue på Aulestad.
Foto: Jan Haug. Maihaugen

Daglige omvisninger i Norges best bevarte kunstnerhjem byr gjestene på møte med Bjørnstjerne Bjørnson – dikteren, politikeren, ektemannen og familiefaren. Hjemmets historie har blitt enda rikere etter flere års restaurering. Nye spor har dukket opp. Restaureringen i seg selv, både innvendig og utvendig, er også en interessant historie å fortelle.

”Ett menneskes sak er vår alles sak” er den første utstillingen som vises i den nyåpnede låven. Et møte mellom nobelprisvinnerne Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset. Giganter i norsk litteratur og samfunnsdebatt møtes spektakulært i fotografier, film og musikk. Gjennom året vil mindre utstillinger vises i vognskjulet.

Ved siden av de faste og daglige opplevelsene som omvisninger og utstillinger, kommer det opplevelser i mange format på mange arenaer. Ute og inne. Konserter og opplesninger. Spesialomvisninger. Temaforedrag. Program under Norsk Litteraturfestival. De største arrangementene blir åpningsdagen 15. mai, 17. mai-feiringen og Aulestadspillet.

”Ja, vi elsker” 17. mai på Aulestad
Feiring av nasjonaldagen har en lang og god tradisjon på Bjørnsons Aulestad. Første gang de feiret var i 1876. Da dannet barna på Aulestad og nabogårder tog, viftet med flagg og ropte ”Hurra!” Siden inviterte Bjørnsons skolebarna til Aulestad, og de ble servert varm sjokolade med kake til!

Med skolebarna i spissen samles hvert år bygdefolket og flere til i det vakre tunet. Det er sang, musikk og tale for dagen, og det hele avslutter med alle åtte versene av ”Ja, vi elsker”.

I 2010 blir det ekstra stor feiring i tunet på Aulestad i samarbeid med Gausdal kommune.

Aulestadspillet
Det er tid for tredje oppsetning av Aulestadspillet. Spillet er basert på Bjørnstjerne Bjørnsons mangfoldige liv og litteratur, og det spilles utendørs i hans omgivelser på Aulestad. ”Synnøves sang” het oppsetningen i 2007, ”Gjensyn” i 2008. I 2009 ble det ingen oppsetning på grunn av det omfattende restaureringsarbeidet på Aulestad.

I 2010 møter vi igjen Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson også denne gangen spilt av Kai Remlov og Kristin Kajander. I alt nærmere 100 personer er engasjert i spillet – på scenen og bak scenen. Profesjonelle og amatører i godt samspill. Hele Aulestads gård og grunn blir tatt i bruk. Det danses, spilles og synges.

Flere stuer
Den falleferdige folkestua er forvandlet til et kulturhus. Den rommer fortellerstue med den gamle peisen og fasiliteter til små og større teater- og kulturarrangement. Her vil Aulestad ha sine egne arrangement, og folkestua kan leies med eller uten amfiet som rommer flere hundre mennesker.

Vi inviterer gjestene til å dvele hos oss og finne ro mellom alle opplevelsene. I Drengestua kafé eller på verandaen er bjørnsonske blåbærpannekaker en favoritt til kaffen. Større eller mindre menyer inspirert av Bjørnsons kokebok kan forhåndsbestilles. I 2010 skal det også ved spesielle anledninger sprudle av champagne fra spesiallagde champagneglass. Vi har latt oss inspirere av Bjørnsons lideskapelige forhold til champagne. Og glassene - kan man kjøpe i museumsbutikken!

Saa maadeholdende Bjørnson var, elskede han dog et Glas Champagne til Middag. Det var sikkert det festlige ved Champagnen, der gjorde denne til hans Livdrik” (Peter Nansen, Bjørnsons forlegger)

Engasjement og informasjon
Det er et glødende engasjement om Bjørnsons liv og litteratur i Gausdal, og Aulestad har et tett og godt samarbeid med Gausdal kommune på mange områder. Alle skole- og barnehagebarn leser og lærer og lar seg inspirere av den store sambygdingen. På Aulestad får vi se og høre resultatene i forestillinger og utstillinger.

På Aulestads parkeringsplass nede ved riksvegen, RV255 – Bjørnsonvegen, har et helt nytt hus reist seg, Dikterportalen. Arkitektonisk er det inspirert av Bjørnsons vognskjul. Her vil alle gjester få god informasjon om regionens, bygdas og Aulestads tilbud.

Bjørnsonåret på Maihaugen
Den 15. mai starter feiringen på Aulestad og fortsetter på Maihaugen med festforestilling og åpning av utstillingen ”Måneskinskåpen opunder pol”. Borgny Farstad Svalastog er Maihaugens inviterte kunstner til Bjørnsonåret 2010. Hennes inntrykk av Bjørnsons litterære verk er klangbunnen for utstillingen som er et møte mellom Bjørnstjerne Bjørnson og kunstneren selv.

Maihaugens årbok 2010 vil i sin helhet bli viet Bjørnstjerne Bjørnson og Aulestad. Den kommer ut i mai.

Følg med på Aulestads nettsider.


Share

Bjørnson i media