bjornson-topper bjornson-topper

Gratulerer med dagen, Ole Bull.


Av Jorid Nordal Baumann, Nasjonalbiblioteket


05.02.2010 08:51

Høsten 1857 overtok Bjørnson som kunstnerisk leder for Ole Bulls teater i Bergen. Og med det startet et mer enn 20 år langt vennskap.
I dag feirer vi Ole Bulls 200 års dag.

Ole Bull var opptatt av å støtte norske kunstnere. Derfor ansatte han blant andre Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen som direktører ved det norske teatret i Bergen, og oppmuntret komponister som Edvard Grieg og Rikard Nordraak. Bjørnstjerne Bjørnson dediserte til gjengjeld sin bondefortelling, Arne (1858/1859) til Ole Bull.


Rikard Nordraak gjorde det samme: tilegnet Ole Bull sitt opus 1[a] (1863) som inneholdt romanser og sanger hovedsakelig til tekster av Bjørnson.

”Ole Bull blev det første og største Festøieblik i dette Folks liv; han gav os Selvtillid, det største, som den gang kunde gives os”, sa Bjørnstjerne Bjørnson ved Ole Bulls begravelse.
Ole Bull (1810–1880) var en særpreget musiker med et stort nasjonalt og sosialt engasjement. Han skulle komme til å få en betydning i Norge og en berømmelse i utlandet som man sjelden har sett maken til.
Han begynte tidlig å spille fiolin og ble en virtuos og svært karismatisk utøver. Han ga konserter hele sitt voksne liv og spilte over store deler av Europa, i Alexandria og på Kheopspyramiden, i Algerie og i Québec. Han turnerte i USA flere ganger, og i 1837 holdt han 274 konserter bare i Storbritannia.

Da nyheten om februarrevolusjonen i Frankrike i 1848 nådde ham, dro han til Paris og demonstrerte på vegne av Norge, med et norsk flagg uten unionsmerket. Her hjemme lanserte han en plan for et norsk teater i Bergen, uten danske skuespillere, og det ble åpnet i 1850. Han søkte også Stortinget om penger til et norsk musikkakademi, noe som ble avslått. Han spilte sammen med norske felespillere, for eksempel Myllarguten, og laget musikk basert på norske folketoner. Han holdt konserter til inntekt for en rekke saker, blant annet for et monument over slavemotstanderen Abraham Lincoln og oppdageren Leiv Eiriksson i USA og grunnla en norsk koloni i Pennsylvania, Oleana.

Fædrelandskjærligheden var den skabende Kraft i hans Liv. Naar han oprettede det norske Theater, naar han ogsaa ellers støttede norsk Kunst, naar han hjalp det nationale Museum, naar hans mægtige Violin sang for andre patriotiske Øiemed, naar han overalt, hvor han kom hen, hjalp Landsmænd og andre, som trængte, saa skede det ikke saameget for Sagens eller Personens egen Skyld som til Norges Forherligelse. Han følte sig altid som vor Representant.

Bjørnstjerne Bjørnson ved Ole Bulls begravelse 1880


Share

Bjørnson i media