bjornson-topper bjornson-topper

Bjørnsonsk bildemateriale


17.02.2010 15:40

Bjørnson fikk tatt en mengde bilder av seg selv og sine omgivelser. Bilder som viser både mannen, hans omgangskrets i tillegg til en interessant tidskoloritt.

I 1910, da Bjørnsons døde kropp ble fraktet fra Paris via København til Christiania, ble han fulgt og møtt av tusenvis av mennesker. Blant dem fotografer og filmteam. Noen av disse filmene er restaurert og digitalisert i Nasjonalbiblioteket og kan sees på denne nettsiden.

 

Synnöve Solbakken
©1919 AB Svensk Filmindustri
Den første filmatiseringen av Bjørnsons verk ble gjort i 1919. Den svenske stumfilmen Synnøve Solbakken ble av naturlige grunner en formidabel suksess også i Norge, og norske filmskapere, som i de første pionérårene hadde rettet seg mer mot universell storbytematikk, skjønte plutselig hvilken dramatisk kraft som lå i norsk natur og fortellinger fra norske bygder, fjell og vidde. Slik kom Synnøve Solbakken til å løse startskuddet for nasjonalromantikken i norsk film.

I 2001 kom filmen "Det største i verden" basert på romanen ”Fiskerjenten”. Filmen er regissert av Thomas Robsham og Herborg Kråkevik spiller hovedrollen.

 

Filmen Det største i verden, produsert i år 2001, er basert på boka Fiskerjenten av Bjørnstjerne Bjørnson - utgitt i 1868. Herborg Kråkevik har hovedrollen som Petra – fiskerjenten.
Regi: Thomas Robsahm.
Klippet er lagt ut med tillatelse fra rettighetshaverne
I mange av Bjørnsons fortellinger og skuespill finnes det også dikt. Andre dikt han skrev ble umiddelbart trykket i aviser og blader. skuespill, Først i 1870 ble de samlet i Digte og Sange. Ingen har produsert så mange poetiske førstelinjer til vår kollektive bevissthet som Bjørnson: Det ligger et land mot den evige sne, Og reven lå under birkerot, Brede seil over Nordsjø’ går, Jeg velger meg april; og fortsatt er Bjørnson en av dem som synges mest her i landet.

Du finner flere bilder og film under Galleri og Film i venstremargen.


Share

Bjørnson i media