bjornson-topper bjornson-topper

Aktuelt2010

Sannheten om "Hopp, Karoline!"

Det er særlig to Bjørnson-anekdoter, to sitater som er lagt Bjørnstjerne Bjørnson i munnen, som han er kjent og beryktet for og som til stadighet gjentas – til tross for at de ikke har vært uttalt av Bjørnson selv. Det er snakk om konstruksjoner i ettertid, to seiglivede myter om Bjørnson. Og en mulig ny myte om Bjørnsons produktivitet er på vei inn.


Les mer ...

Februar: ”Over de høje fjælde”

"Over de høje fjelle” er en av de mest kjente sangene i fortellingen Arne. Februarsangen er en historie om drøm og lengsel.


Les mer ...

Dikter og aktivist

Bjørnsons verker var tett på samtiden, og dette gjør at ikke alle virker like aktuelle i dag. Produksjonen var stor og ujevn, men fortsatt verdt å lese.


Les mer ...

Gratulerer med dagen, Ole Bull.

Høsten 1857 overtok Bjørnson som kunstnerisk leder for Ole Bulls teater i Bergen. Og med det startet et mer enn 20 år langt vennskap.
I dag feirer vi Ole Bulls 200 års dag.


Les mer ...

Bjørnsons arbeid for ytringsfrihet og menneskerettigheter

Knut Ødegård er president for Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet som han startet i 2003. Akademiet viderefører Bjørnstjerne Bjørnsons arbeid for menneskerettigheter og ytringsfrihet.


Les mer ...

Bjørnson på film

Første gang man fikk se et filmatisert Bjørnson-verk på kino, for nitti år siden nå, skjedde det forunderlige, at en svensk film fikk avgjørende innflytelse på norsk filmhistorie. Svenskenes Synnøve Solbakken løste startskuddet for nasjonalromantikken i norsk film.


Les mer ...

Bjørnson mot Bernadottene

Bjørnstjerne Bjørnson var ingen parlamentariker, i sin kjerne var han knapt nok demokrat. Når han lovpriste folket, var det slekten han mente.


Les mer ...

Nærkontakt med Synnøve Solbakken

I 1957 kom verden til Vågå i form av en gul sportsbil og skuespillere fra Sverige. Astrid Skår var ti år og midt i begivenhetens sentrum.


Les mer ...

Om å lengte ut.

Den vesle romanen Arne foregår i et trangt bygdemiljø. Noen av folkelivsskildringene i boken var så realistiske at de sjokkerte både forfatteren selv og andre i hans samtid etter at boken kom ut! Men hovedmotivet i romanen er ung lengsel etter kjærlighet og full selvrealisering.


Les mer ...

Kantaten til Selskapet for Norges Vel – kan leses som et dikt om Bjørnson selv og hans gjerning

Sitt siste store og mange vil si, kanskje hans beste dikt, skrev Bjørnson i 1909, nesten 77 år gammel. Det var ”Kantate ved hundreårs-festen for Norges Vel”.


Les mer ...

Bjørnson i media