bjornson-topper bjornson-topper

Aktuelt2010

Bjørnson får Nobelprisen 10. desember 1903

Torsdag 10. desember var det gråvær i Stockholm, men byen var kledd til fest, og det ble flagget fra offentlige og private bygninger. Prisutdelingen fant sted i Akademiens store sal, som var dekorert med girlandere og laurbærkranser. Salen var fylt til siste plass, og til stede var medlemmer av den svenske regjering og den norske statsrådsavdeling.


Les mer ...

De gode gjerninger redder verden– en forestilling om Bjørnstjerne Bjørnson

I 2010 er det 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Men, hvem var han egentlig, og hva vet vi om ham? Teater Uro har gjenoppdaget mannen, og laget forestilling om oppdagelsene.


Les mer ...

Mannen og myten

Da Bjørnson feiret sin 70-årsdag, ble det utgitt et festskrift til ære for ham. Festskriftet ble innledet med et dikt av Knut Hamsun, som avsluttet med en sentens som inngår i Bjørnson-mytologien: "Naar han tier, blir der tyst."


Les mer ...

Kongelig beskytter

Hans Majestet Kong Harald er beskytter for Bjørnsonåret 2010.


Les mer ...

Bjørnson i Shanghai

I Kina vart Bjørnson-året 2010 opna på ein uoffisiell og uvanleg måte, da Teaterakademiet i Shanghai torsdag 4. desember 2009 hadde premiere på De Nygifte Bjørnsons ekteskapskomedie frå 1865. For ein norsk observatør som har til gode å sjå De Nygifte på scenen i forfattarens heimland, var det underleg å vera vitne til korleis stykket engasjerte eit kinesisk publikum.


Les mer ...

Forberedelsene er i gang

Den store utstillingen i Nasjonalbiblioteket om Bjørnstjerne Bjørnson åpner 26. april. De mange forberedelsene er godt i gang.


Les mer ...

Lansering av Bjørnson-året 2010 - Bjørnson for vår tid

Kulturminister Anniken Huitfeldt åpnet Bjørnson-året 2010 i Nasjonalbiblioteket i dag, tirsdag 5. januar. Som visjon for den nasjonale satsingen er valgt: Bjørnson for vår tid.


Les mer ...

Måneskinskåpen opunder pol

Kunstneren Borgny Farstad Svalastog er invitert av Maihaugen som utstiller i Bjørnsonåret 2010, og har arbeid med utstillingen ”Måneskinskåpen opunder pol” i over ett år. Detaljene begynner å komme på plass til utstillingen som åpner 15. mai.


Les mer ...

Togordneren Bjørnstjerne Bjørnson

Den 17. mai 1870 ble det første større barnetoget arrangert i Kristiania. Rundt 1200 gutter med norske flagg fra Pipervikens, Grønlands, Hammersborgs, Møllergatens og Sagenes allmueskoler samt guttene fra Quams skole gikk i det som ble omtalt som ”barnekorstoget”. Bak invitasjonen til dette første større toget i Kristiania sto, blant andre, Bjørnstjerne Bjørnson.


Les mer ...

Omfattende restaureringsarbeid på Aulestad

Vinteren 2007 ble det avdekket store råteskader i hovedbygningen på Aulestad. Trolig skrev skadene seg fra taklekkasjer midt på 1800-tallet. Reparasjon av tømmerkonstruksjonen begynte på senvinteren 2008, og det meste av arbeidene sluttføres i løpet av 2010.


Les mer ...

Bjørnson i media