Ofte stilte spørsmål

BØKER SOM ER BLITT BORTE
Spørsmål:
Jeg har lest boka "Jeg er ok - du er ok  en praktisk innføring i transaksjonsanalysen" i den gamle tjenesten deres. Nå får jeg ikke tilgang til den lenger?

Svar:
Da vi gikk over til den nye tjenesten, måtte alle bøkene konverteres til nytt format. Dette er en tidkrevende operasjon, og vi er fortsatt ikke helt i mål. Du vil  snart finne de samme bøkene i den nye tjenesten.

BØKER SOM KAN LASTES NED
Spørsmål:
Hvor finner jeg bøkene som kan lastes ned? 

Svar:
Når du har gjort et søk, finner du et filter ut til høyre over trefflista. Det står "Filtrer innhold" og bak teksten er en knapp med teksten "Digitalt  tilgjengelig". Knappen åpner en rullemeny der du kan velge "Nedlastbart". Hvis du fortsetter å søke nå, får du bare treff i de 13.000 bøkene som kan lastes ned som PDF. Du kan forøvrig finne mange søketips her: Gjør bedre søk

 
PÅLOGGING
Spørsmål:
Jeg kommer ikke i gang på bokhylla.no.  Må en logge inn med passord og brukeridentitet? Hvordan?
 
Svar:
Du kommer i gang i bokhylla.no ved å skrive ett eller flere søkeord i søkefeltet, og trenger ikke logge deg på for å bruke tjenesten. Du kan logge deg på øverst i høyre hjørne, både med facebook- , google- , MinID- eller Feidekontoen din. Du får ikke tilgang til flere bøker eller bilder, men kan opprette din egen side, der du for eksempel kan lage lister over kilder i Nasjonalbiblioteket som du ønsker å ha samla på ett sted.

 
BOKMERKER
Spørsmål: 
Når jeg leser på nett, får jeg behov for å sette bokmerke. Er det noen tips? Ønsker f.eks. å fortsette en dag eller to senere. Bruker både iPad og PC.

Svar:
Du kan bokmerke på vanlig måte i nettleseren din, men de to forskjellige bokleserne oppfører seg litt forskjellig. Hvis du bruker HTML-leseren, kan du bokmerke sider inne i boka som du kommer tilbake til. Hvis du åpner ei bok du har besøkt før, i Flash-leseren, får du spørsmålet "Vil du fortsette å lese fra forrige gang?", og svarer du Ja, kommer du til den sida du slutta å lese på. Du kan også her bokmerke i nettleseren på vanlig måte, men dette bokmerket sender deg til visning av hele boka, ikke enkeltsider. 

BLA I BØKER
Spørsmål:
Hvorfor kan jeg ikke bla i bøkene med piltastene?

Svar:
Du kan bla i bøkene med Side opp og Side ned-tastene (Page Up, Page Down)

LESE BOKHYLLABØKER I UTLANDET
Spørsmål:
Hvorfor får jeg ikke opp bokhyllabøker i utlandet?

Svar:
Avtalen mellom Nasjonalbiblioteket og rettighetshaverne krever at brukerne har norsk IP-adresse. Det betyr i praksis at du ikke får tilgang til de rettighetsbelagte bøkene fra utlandet. Du har imidlertid tilgang til 13.000 bøker som er falt i det fri. Det er mest bøker som er eldre enn 70 år, men det ble skrevet gode bøker da også. Søk her!

RARE TREFF
Spørsmål:
Når jeg søker på forfatter eller tittel får jeg opp eksempler som ikke er relvant for det jeg søker etter.

Svar:
Når du gjør et søk uten avgrensninger, søker du ikke bare på tittel eller forfatter. Søkemotoren leiter etter søket ditt i hele samlinga til Nasjonalbiblioteket. Dermed kan du få treff som virker irrelevante. Det skyldes at søketermen opptrer i andre sammenhenger enn du forventer, for eksempel som omtalt i andre bøker osv. Hvis du vil gjøre reine forfatter- eller tittelsøk, bruker du Avansert søk og fyller ut de relevante feltene. 

Samlingen Nettsidene