Nasjonalbiblioteket og Verdens dokumentarv

De norske dokumentene på den internasjonale listen er også tatt inn som en del av Norsk dokumentarv.

 
  

Roald Amundsens Sydpolfilm i 1911

Den originale filmen fra Roald Amundsens Sydpolekspedisjon i 1911 dokumenterer en stor historisk hendelse utenfor grensene til den siviliserte verden i ekstreme klimatiske omgivelser. Den viser viktige hendelser på den første Sydpolekspedisjonen. Filmen er en del av UNESCOS Memory of the World-register og tas inn som en del av Norges dokumentarv.

Les mer om  «Roald Amundsens Sydpolfilm i 1911»

     
 
  

Henrik Ibsen: Manuskriptmaterialet til Et dukkehjem

Henrik Ibsen (1828–1906) regnes i dag som en av den vestlige verdens mest innflytelsesrike dramatikere. Et dukkehjem (1879) ble hans europeiske gjennombruddsdrama. Nora Helmers handlinger og valg skapte fra første stund debatt og uenighet og står for ettertiden som et av de fremste eksempler på den ideologiske sprengkraften i spørsmålet om kvinnens menneskelige, familiemessige og samfunnsmessige stilling. I det omfattende manuskriptmaterialet til dette dramaet kan vi så å si kikke dikteren i kortene. I forarbeidene uttrykker Ibsen ofte Noras konflikter klarere og mer eksplisitt enn i den endelige teksten. 

Les mer om  «Manuskriptmaterialet til Et dukkehjem»

     
 
  

Thor Heyerdahls filmarkiv

Den 28. april 1947 dro Thor Heyerdahl og hans mannskap på fem, Knut M. Haugland, Herman Waitzinger, Torstein Raaby, Erik Hesselberg og Bengt Danielsson, ut på sin ferd over Stillehavet på balsaflåten Kon-Tiki, fra Callao, Peru. Etter 101 dager (og 8000 km) over åpent hav endte de opp på Stillehavsøya Raroia, et bevis på at folk i Sør-Amerika kunne ha nådd øyene i Stillehavet ved hjelp av enkle farkoster. Reisen beskrives i filmen Kon Tiki som er en del av Heyerdahls arkiv.

Det audiovisuelle materialet fra flere av hans ekspedisjoner tilhørende Thor Heyerdahls arkiv, er deponert hos Nasjonalbiblioteket, og ble i 2011 tatt inn på UNESCOS Memory of the World-register og Norges dokumentarv sammen med Heyerdahls arkiver ved Kon Tiki-museet.

samlingen nettsidene