Pressemelding: Kinesisk filmskatt funnet i Nasjonalbibliotekets samling
07. oktober 2013

Filmklassikeren Pan si dong (1927) har i Kina vært ansett som tapt inntil Nasjonalbiblioteket fant en kopi av stumfilmen i sin samling i Mo i Rana. Nasjonalbiblioteket har restaurert filmen, som nå er klar for nypremiere under Film fra Sør-festivalen.

– Dette er en stor og spennende oppdagelse, sier filmformidler i Nasjonalbiblioteket Maria Fosheim Lund. – Vi har vært i kontakt med det kinesiske filmarkivet som til nå har ansett filmen som tapt. De forteller at filmen er blant de virkelig sentrale i kinesisk filmhistorie. Det er svært hyggelig at Nasjonalbiblioteket kan sørge for at filmen igjen blir tilgjengelig i Kina, sier Fosheim Lund.

I tillegg til å restaurere filmen har Nasjonalbiblioteket undersøkt hvordan filmkopien havnet i Norge.

– Pan si dong passerte sensuren i Norge i 1927, antakeligvis samme år som den kom ut i Kina, og fikk den norske tittelen Edderkoppene, sier Maria Fosheim Lund. – Filmen hadde premiere i Oslo i januar 1929, på Colosseum kino med musikk av Colosseums orkester. Vi har funnet en annonse i Aftenposten fra 18. januar 1929 som sier at Edderkoppene er den første kinesiske filmen som ble vist på kino i Norge.

Nypremiere på Edderkoppene finner sted i Filmens Hus søndag 13. oktober kl. 18 under Film fra Sør. Ekspert på kinesisk film Chris Berry innleder til filmen, og filmarkivar i Nasjonalbiblioteket Tina Anckarman vil fortelle om arbeidet med restaureringen av filmkopien. Filmen har tekstplakater på kinesisk og norsk og akkompagneres på premiereforestillingen av levende pianomusikk.

Morgenbladets anmeldelse av filmen (bærer preg av å være skrevet i en annen tid):
«Den kinesiske film «Edderkoppene»i Colosseum er egenartet og interessant og man kan se, at raserne ikke er saa like som nogen vil ha dem til. Den kinesiske maate at slaas på og være forelsket paa skiller sig ikke litet fra vor. Filmen er værd at se som en kuriositet.»

Sensurmyndighetene beskrev handlingen i filmen slik:
«Keiser Tai Tsung sender munken Tang Hiuen Tsiang til India efter nogen bøker, og ledsages av Apens, Svinets og Haiens ånder. På veien kommer de til Edderkoppens dal, hvor munken fanges av 7 feer, som vil føre ham i fristelser. Han er standhaftig og reddes tilslutt av Apens og Svinets ånd, som ved hjelp av den rensende ild, tilintetgjør de onde feers edderkoppnett.»

Edderkoppene er regissert av Dan Duyu gjennom produksjonsselskapet Shanghai Shadow Play. Filmen er kjent under flere titler: Pan si dong, Xiyu ji: Pan si dong, Journey to the West: The Spiders Cave, Spiders og The Cave of the Silken Web.

Bilder fra filmen og faksimiler av annonsen i Aftenposten og anmeldelsen i Morgenbladet er tilgjengelige

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Filmformidler Maria Fosheim Lund, e-post: maria.lund@nb.no , telefon: 23 27 62 46
Presseansvarlig Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no , telefon: 23 27 62 14, mobil: 951 50 912

Samlingen Nettsidene