Presseinvitasjon: Utstillingsåpning i Nasjonalbiblioteket: Grunnlovsjubileet 2014: Nasjonale montasjer – norske bilder gjennom 200 år
24. januar 2014

Torsdag 30. januar kl. 11 åpner statssekretær Knut Olav Åmås utstillingen Nasjonale montasjer – norske bilder gjennom 200 år i Nasjonalbiblioteket. Den digitale utstillingen viser 200 bilder med kulturelle og kunstneriske motiver og symboler som har vært med på å forme forestillingene om et nasjonalt fellesskap i den norske befolkningen fra 1814 og frem til i dag.

Under åpningen blir det et musikalsk innslag med Annbjørg Lien, og forskningsbibliotekar Ruth Hemstad vil fortelle en litt annen historie om hva som skjedde i 1814.

Om bildene og utstillingen
Mangfoldiggjorte bilder fra ulike medier, reproduksjonsteknikker og tidsepoker settes i utstillingen i dialog med hverandre og avspeiler den medieteknologiske utviklingen gjennom de to siste århundrene. I utvalget finnes litografier, plakater, fotografier, postkort og andre viktige bildemedier.

Bildene vises i stort format, forstørret opptil 50 ganger. Det enkelte bildet vises både i detaljert utsnitt og som helhet, i tematiske serier på tre og tre. Gjennom den projiserte visningen åpner det seg muligheter for et nytt, nærmere blikk på bildene og våre nasjonale motiver.

Grunnloven, flagg, bygninger, 17.mai, landskap og folkelivsbilder er motiv som går igjen i bildene. Dette er motiver folk flest har vært i kontakt med og hatt et forhold til. Symbol som har bygget og feiret det norske fellesskapet, men som også har vært brukt i forsøk på å endre og problematisere det samme fellesskapet.

Blant bildekunstnerne og produsentene finner vi sentrale navn som Dreier og Prahl, Tidemand og Tønsberg, Axel Lindahl, Theodor Kittelsen og Normanns kunstforlag.

I tillegg til den digitale utstillingen viser vi noe av originalmaterialet som ligger til grunn for de digitale bildene. Dette materialet stilles ut i et annet rom og vil skiftes ut jevnlig frem til 5. september.

Program for åpningen:
11:00 Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein ønsker velkommen.
11:10 Nasjonale montasjer – norske bilder gjennom 200 år. Seksjonsleder Arthur Tennøe om utstillingen.

11:20 Nye bilder fra 1814. Ved forskningsbibliotekar Ruth Hemstad.

11:30 Musikalsk innslag ved Annbjørg Lien.

11:40 Statssekretær Knut Olav Åmås foretar den offisielle åpningen av utstillingen.

I den vedlagte brosjyren finner du mer informasjon om utstillingen og en oversikt over bildene som vises.

For mer informasjon, avtaler om intervjuer/pressevisninger, vennligst kontakt:
Presseansvarlig Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no , telefon: 23 27 62 14, mobil: 951 50 912

 

Samlingen Nettsidene