Presseinvitasjon: LorenSchoenberg: Harmony in Harlem
22. april 2013

Torsdag 25. april kl. 17 i Nasjonalbiblioteket:

Loren Schoenberg, direktør i The National Jazz Museum in Harlem, New York City, gjester Nasjonalbiblioteket for å presentere museet, seg selv og den berømte Bill Savory-samlingen med foredrag og lydklipp.

Loren Schoenberg
Loren Schoenberg er en meget aktiv, fargerik og mangfoldigjazz-personlighet; tenorsaksofonist, flere ganger prisvinner for sine 'liner notes' for Mosaic records, og i sin tid manager for Benny Goodmans orkester. Han skulle ha kommet til Oslo under jazzfestivalen 2011 for å presentere den unike oppdagelsen av radioopptak fra slutten av trettitallet, men måtte på kort varsel melde sykdomsforfall. Det er en stor glede endelig å få ham hit, i et samarbeid mellom USAs ambassade i Norge, US State Department, Norsk Jazzarkiv, Nasjonalbiblioteket og utrettelig pådriver Jan Evensmo fra Oslo Jazz Circle.

Bill Savory-samlingen
Bill Savory var en lydtekniker som på 1930-tallet installerte lydstudio i hjemmet og tok opp diverse radioprogrammer, bl.a. på lakkplater, på bestilling fra kunder. Han var dessuten en ihuga jazzentusiast og tok opp store mengder jazzprogrammer, spesielt i tiden 1937-1940. Savory var en hemmelighetsfull og «vanskelig» mann. Han ville ikke kommunisere med jazzmiljøet, og ingen visste riktig hva han satt på. Man var faktisk redd for at samlingen var gått tapt, men da han døde for et par år siden, i høy alder, viste det seg at samlingen var godt bevart og at hans sønn var grei og forhandlingsvillig. Harlem Jazz Museum v/ direktør Loren Schoenberg kjøpte samlingen som besto av 975 lakkplater, mange av dem av inntil tjue minutters varighet, og størsteparten i forbausende god stand. Da Jan Evensmo besøkte New York i februar 2011, tilbrakte han fem dager med å lytte på utvalgte deler av dette materialet. Lyden var overraskende god, selv om det var noe slitasje, så opptaksutstyret hadde vært utmerket.

Musikken er fantastisk, og for dem som verdsetter swingjazzen fra1930-tallet, er samlingen en sterk opplevelse. Her er radiopptak med Count Basie fra The Famous Door (masse Lester Young og Herschel Evans), Cab Calloway (masse Chu Berry), Coleman Hawkins med fem minutter Body & Soul fra 1939, diverse jam sessions, Duke Ellington, dagevis med Benny Goodman (inkludert sekstett-opptak med Charlie Christian), Teddy Wilson og Earl Hines’ storband, Billie Holiday, Fats Waller, Louis Armstrong med mere, ja til og med Kirsten Flagstad!

Her finner du mer informasjon om The National Jazz Museum in Harlem og Loren Schoenberg .

For mer informasjon om arrangementet, kontakt:
Finn Kramer-Johansen, Norsk jazzarkiv, e-post: finn@jazzarkivet.no , telefon 23 27 63 35, mobil 936 84 336
Jan Evensmo, Oslo Jazz Circle, e-post: janevensmo@gmail.com , mobil 483 69 948

Vennlig hilsen

Nina Mari Bræin
Informasjonsrådgiver/presseansvarlig
Nasjonalbibiloteket
Telefon: + 47 23 27 62 14
Mobil: +47 95 1509 12
E-post: nina.brain@nb.no

Samlingen Nettsidene