Nasjonalbiblioteket – Oslo Kulturnatt 2012
27. september 2012

Kartetover Slaraffenland er ett av mange gamle, vakre og rare kart publikum kan se nærmere på under Oslo kulturnatt.

Veien til Slaraffenland? Vi har kartet

I Nasjonalbibliotekets samling finnes et detaljert kart overSlaraffenland. Dette og flere andre gamle, vakre og rare kart kan publikum sen ærmere på under Oslo Kulturnatt fredag 14. september.

Kartet over Slaraffenland ble laget i Tyskland for snart 300 år siden og er tegnet ut fra Johann Andreas Schnebelins bok fra 1694 om det utopiske landet for overflod, hovmod og laster.

– Kartet inneholder mer enn 2000 stedsnavn som beskriver laster ogdyder, forteller Benedicte Gamborg Briså, som skal gi publikum et dypdykk i Nasjonalbibliotekets kartsamling fredag kveld. – I samlingen finnes dessuten kart fra 14- og 1500-tallet som viser jorden fremstilt som rund, og dermed slår hull på myten om at man i gamle dager mente at jorden var flat, sier forskningsbibliotekaren, som også kan lokke med et knippe håndtegnede 1700-tallskart, blant annet det såkalte Norlandiakartet som er i tre store blad og kantet med brokadepapir med gull.

Kulturaktiviteter for barn og voksne
Under Oslo kulturnatt vil Nasjonalbiblioteket arrangere bokverksted der bokbinder Lisa Bøthun viser hvordan man lager en bok. Thorbjørn Egner presenteres for barna med omvisning og rebus i Egner-utstillingen, mens kurator Anne Kristin Lande presenterer utstillingen med en mer voksentilnærming i Egner for voksne.

De som leter etter nye uttrykksmåter kan være med på Sceneverkstedi kamppoesi med Guro Sibeko og oppleve poesislam utført de anerkjente ordkunstnerne Ellisiv Lindkvist, Evelyn Rasmussen Osazuwa, Taro Vestøl Cooper og Veronica Salinas under ledelse av Hannah Wozene Kvam i Bibliotekslam. Her skal publikum kåre en vinner blant deltakerne ut fra tekster de fremførerog måten de fremfører dem på. Disse arrangementene er en del av Les! Snakk!Ytringsfrihetsdager 2012

Senere på kvelden kan publikum teste sitt kunnskapsnivå i enkulturquiz ledet av Roald Øyen, før Earlybird Stringband avrunder Oslo kulturnatt i Nasjonalbiblioteket med konsert.

Under Kulturnatten kan man også få med seg miniutstillingen Fra Bridges til Butterfly. Tre tiår med a-ha, med deler av Nasjonalbibliotekets omfattende a-ha-samling. Utstillingen er også åpen lørdag 15. og søndag 16.september i forbindelse med at a-ha-fans samler seg i Oslo for å feire gruppens 30-årsjubileum i helgen.

Program for Oslo Kulturnatt 2012 i Nasjonalbiblioteket
Fredag 14. september:
Utstillinger åpne hele dagen og frem til kl. 23:
Dyr, folk og røvere. På Egners arbeidsbord
Fra Bridges til Butterfly. Tre tiår med a-ha, miniutstillingi Mediateket

Kl. 17–19         Sceneverkstedi kamppoesi ved Guro Sibeko. Påmelding til LesSnakk@nb.no
Kl. 18–20         ThorbjørnEgner for barn. Omvisning og rebus. Bokverksted
Kl. 18–20.30     Lag din egen bok.Bokverksted med bokbinder i Slottsbiblioteket
Kl.19–21          Bibliotekslam.Klar, ferdig, SLAM. Lesesalen omgjøres til en poetisk slagmark underledelse av Hannah Wozene Kvam
Kl.20                Egner for voksne. Omvisning ved kurator Anne Kristin Lande
Kl. 20 og 21      Veien til Slaraffenland? Vi har kartet! Viviser gamle, vakre, rare kart. Påmelding i resepsjonen
Kl. 21–22          Kulturquizmed Roald Øyen i Slottsbiblioteket
Kl. 22–23          Konsertmed Earlybird Stringband i Auditoriet

Velkommen!

Kontaktpersoner:

Informasjonsdirektør Ingjerd Skrede, e-post: ingjerd.skrede@nb.no , mobil: 95 214 067
Informasjonsrådgiver/pressekontakt Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no , mobil: 951 50 912

samlingen nettsidene