19

jan

Fortidens stemmer

Utstilling 19.1–18.2.

En konge puster ut etter kamp. En tjenestejente skildrer storbyens moter. Et barn fødes, en ektemann dør, Jesus Christus sender skriftlige påminnelser om helvetes død og pine. Bokserien Fortidens stemmer forteller om og gjengir brev fra trettenhundretallet, helt frem til vår tid. I første bind fra 1378–1776 løftes tjue av de eldste, fineste og underligste brevene i Nasjonalbibliotekets samling fram.

Et brev kan fortelle langt mer enn teksten alene. En del av de eldste pergamentbrevene i Fortidens stemmer viser tydelige tegn på slitasje og hyppig bruk, mens et annet er lysnet mot hvitt, utformet i farger og laget for å prange. Adelens papirbrev ble utsmykket med vakker håndskrift og segl, mens allmuen stavet seg gjennom teksten og brukte ledig plass til skriveøvelser.

I forbindelse med lanseringen av Fortidens stemmer setter Nasjonalbiblioteket opp en utstilling som viser brevet som fysisk gjenstand over fire hundre år – gjennom skiftende materiale, forfriskende uttrykk og utspekulerte forfalskninger.

Utstillingsåpning torsdag 19. januar. Les mer.

samlingen nettsidene