Nettutstillinger

Widerøes skråfotoarkiv

Widerøes skråfotoarkiv med ca. 315.000 negativer og prøvekopier ble solgt i 1970. Nasjonalbiblioteket tilbyr nå eierkommunene å overta bevaringsansvaret for originalmaterialet. Materialet vil bli digitalisert og gjort tilgjengelig for allmennheten

Grunnlovsjubileet

Nasjonalbiblioteket feirer Grunnlovsjubileet 1814–2014 med en ressursside som gir tilgang til relevant materiale. I 2014 og de påfølgende årene vil denne ressurssiden fylles med stadig flere bøker, bilder, tidsskrifter, aviser og annet relevant stoff. 

Norsk bibliotekhistorie

Nasjonalbiblioteket presenterer disse ressurssider i anledning Norsk bibliotekforening med 100-årsdag hvor vi viser vei inn til digitalt tilgjengelig materiale som belyser norsk bibliotekhistorie. Ta for deg av bibliotekhistorien!

Stemmerettsjubileet

I 2013 feirer vi at det er 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett ved stortingsvalg. Nasjonalbiblioteket markerer Stemmerettsjubileet 2013 med en ressursside med innganger til relevant materiale.

Propaganda! Russiske og norske plakater 1920–1939

Propaganda for det kommunistiske partiet, for sjokolade og femårsplaner, for kalosjer og sosialistisk konkurranse.

Å bli en stemme. Camilla Collett 1813–1895

Informasjon om markeringer av 200-årsjubileet for Camilla Colletts fødsel. 

All verdens kunnskap. Leksikon fra perm til skjerm

Norge er «verdensmester i leksikon».  I løpet av 1900-tallet fantes det ingen land i verden hvor det ble solgt flere leksikon per innbygger. I dag er papirleksikonet historie, mens nettleksika lever i beste velgående.

80 millioner bilder

«80 millioner bilder - Norsk kulturhistorisk fotografi 1855-2005». Se smakebiter fra den mest omfattende utstillinga av norsk fotografi noensinne.

Brev til en ung pike

Hamsuns kjærlighetsbrev til den unge Lulli Lous har vakt stor oppsikt. Her kan du se brevene med transkribering, og flere fotografier.

Bautaen Bjørnson

Nettutstillingen viser Bjørnson gjennom bilder, film og tekst. Hans egne betraktninger og andres. For det er ikke bare Bjørnson som får uttale seg når vi forsøker vil vise hvem han er.

Sveve, sveve. Dag Solstad

Dag Solstad er en forfatter som tar leserne sine med på svevetur, enten det er i fly over Berlin eller på sykkel over Oslofjorden.

Nasjonens hukommelse

Hva er nasjonens hukommelse? Sommeren 2011 kunne folk stemme på hvilke gjenstander fra Nasjonalbibliotekets samling som skulle inngå i nasjonens hukommelse. En kjent og kjær tegenseriefigur fikk flest stemmer!

Polarheltbilder

Utstillingen viser våre polarhelter, men også produktplassering i Polhavet, timelang eksponering i måneskinn, iscenesettelse på polpunkter, unik retusj og Sydpolen og Nordpolen slik du aldri har sett dem før.

#Vennlighilsen Fra brev til Twitter

Vi skriver ikke så ofte brev lenger. Vi sender SMS og meldinger på Facebook i stedet. Hvordan påvirker dette språket og måten vi kommuniserer på? Nettutstilling om kommunikasjon gjennom tidene.

Kåre Kivijärvi. Fotografier 1956 - 1991

Nettversjonen av den store utstillingen om Kåre Kivijärvi og hans bilder som ble vist ved Nasjonalbiblioteket i 2011.

Dyr, folk og røvere på Egners arbeidsbord

Nettutstillingen fokuserer på barnebøkene og lesebøkene for barne- og ungdomsskolen. Utstillingen gir et innblikk i Egners arbeidsprosess.

Eventyr! Asbjørnsen og Moe

Asbjørnsen og Moes arbeid med de norske folkeeventyrene har vært viktig for språket vårt, litteraturen vår og den måten vi tenker på. Les om Asbjørnsen, Moe, Askeladden, prinsesser, huldre og trollkjerringer i nettutstillingen Eventyr! Asbjørnsen og Moe.

Samlingen Nettsidene