Kalender

Kalenderen gir oversikt over publikumsarrangementer i Nasjonalbiblioteket.
For oversikt over bibliotekfaglige arrangementer se Kalender bibliotekutvikling .

11

feb

Den glemte komedie. Upublisert: Nordahl Grieg. Med Edvard Hoem og Mattis Herman Nyquist

 

Lørdag 11. februar kl. 14.00

«De syntes det var det største dritt de hadde læst, ja, DRITT, så det begraver jeg foreløbig i mitt hjerte.» Forfatteren og krigskorrespondenten Nordahl Grieg ble ikke møtt med begeistring for sitt entusiastiske forsøk på en komedie om en anonym suksessforfatter. Hans bror og forlegger Harald Grieg syntes ikke stykket var morsomt i det hele tatt, og manuset ble liggende i forlagets jernskap – og Nordahls hjerte – før det havnet i Nasjonalbibliotekets kjeller etter hans død.

Forfatter Edvard Hoem ga i 1989 ut biografien Til ungdommen. Nordahl Griegs liv. Han innleder før skuespiller Mattis Herman Nyquist leser deler av den upubliserte komedien Fridtjof, kanskje for første gang siden Nordahl leste det for sin bror i 1932.

Arrangementet er en del av serien UPUBLISERT
Noen tekster finner aldri veien til boksidene. Et manus kan bli refusert av forlaget eller utvikles videre i andre verker. Andre tekster blir liggende uforløst i skrivebordsskuffen til forfatteren legger ned pennen for siste gang.

I Nasjonalbibliotekets arkiver finnes disse tekstene. Forfattere som Jens Bjørneboe, Olaf Bull, Ebba Haslund, Per Sivle, Alf Prøysen, Fridtjof Nansen, Cora Sandel, Oskar Braaten og mange flere etterlot seg uferdige og upubliserte manus. Tekster som på ulike vis belyser en biografi og som viser veiene – og omveiene – i et forfatterskap.

I årene som kommer, vil Nasjonalbiblioteket hente fram noen av disse upubliserte manuskriptene og lese dem høyt for et publikum, kanskje for første gang. Først ut er Fridtjof, Nordahl Griegs komedie i tre akter fra 1932, som aldri ble trykket eller satt opp.

samlingen nettsidene
‹‹ Februar 2017 ››
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28