01

sep

Åpningsfest! Norrøn gudelære og kjærlighet fra arkivet

 

Fredag 1. september kl. 18.00-24.00

I høst åpner Nasjonalbiblioteket nye publikumsområder med kafé, arrangementsrom og utstillingsarealer og dype lenestoler mellom fresker og høye himlinger. I åpningsuka (1.-9. september) blir det arrangementer hver dag om alt fra kjærlighetsbrev til sjømonstre, og fredag 1. september blir det åpningsfest. Velkommen!

Åpningsfesten er gratis og åpen for alle. Det er begrenset antall plasser på arrangementene, og det vil være mulig å hente ut gratisbilletter (maks to per person) på Nasjonalbiblioteket fra kl. 17.00 samme dag.

KL. 18.00: SKALDELÆRE. LIV GULBRANDSEN FRAMFØRER DEN YNGRE EDDA
Den yngre Edda, skriven av Snorre Sturlason omkring år 1220, er ei hovudkjelde til kunnskap om norrøn mytologi og skaldskap. Her finn vi ei samla framstilling av den norrøne gudelæra, med meisterlege gjenforteljingar av dei gamle mytane, så som Tors fiske og Balders død.

Liv Gulbrandsen har sveitta og studert gudar og kenningar, og tek oss no med på ei forrykande reise frå urtida via Ragnarok til livet i Åsgard. Gulbrandsen har tidlegare gjort suksess med mellom anna Knausgårds Min kamp på 90 minutt og Fifty Shades of Grey på 50 minutt, men no er det altså Edda som skal til pers.

KL. 20.00: LEVENDE BREV. KJÆRLIGHET FRA ARKIVET
«Min vilde skogfugl!»«Min Sølvmorsperle!» «Arme djævel!» Kjærligheten kan være voldsom og lykkelig, rasende og desperat. Og den finnes i mangfold i Nasjonalbibliotekets store brevsamling.

Åse Kleveland leder oss gjennom kvelden med fortellingene bak de aller sterkeste kjærlighetsbrevene fra arkivet. Anne Marit Jacobsen, Mattis Hermann NyquistGisken Armand, Iselin Shumba, Espen Klouman Høiner, Andrine Sæther, Bjørn Floberg, Anders Baasmo Christiansen og Mads Ousdal leser brev fra elskere og ektefeller, og Ingrid Olava spiller.

I årene som kommer inviterer Nasjonalbiblioteket til opplesninger av brev fra forfattere, kunstnere og vitenskapsfolk fra den norske kulturhistorien. Brev mellom venner og fiender, om hverdagsutfordringer og de helt store følelsene. Og først ut er kjærligheten.

KAFÉ Å
Kafe Å i andre etasje på Nasjonalbiblioteket åpner også dørene denne kvelden. Her vil noen av Norges beste kokker og konditorer servere kaffe og bakverk, moderne tolkninger av smørbrød og salater, egenprodusert spekemat med passende drikke og afternoon tea hver lørdag.

samlingen nettsidene