26

jan

Poesi. Øyvind Rimbereid, Inger Elisabeth Hansen, Trond Haugen og Cathrine Strøm

 

Torsdag 26. januar kl. 19.00

Fra drottkvætt, heltedikt og stev via barokke salmer av Dorothe Engelbretsdotter til Henrik Wergelands brudd med klassisismen. Sigbjørn Obstfelders fremmedgjøring, Arnulf Øverlands sosiale engasjement og Rolf Jacobsens moderne byer. Etterkrigstid med Olav H. Hauge og Halldis Moren Vesaas. Triztan Vindtorns surrealisme. Bærer samtidslyrikken med seg sin litterære sjangerhistorie, og hvilke muligheter og grenser finner vi i poesien i dag?

Øyvind Rimbereid og Inger Elisabeth Hansen har allerede skrevet seg inn i litteraturhistorien som to av våre mest innflytelsesrike poeter. De møter litteraturviter Trond Haugen, som nylig bidro i NRKs kåring av Norges beste dikt, til en samtale om poesien som sjanger, ledet av Cathrine Strøm.

Arrangementet er en del av serien SJANGERLÆRE.

Hva er egentlig en sjanger? Skjønnlitterære tekster er i stadig bevegelse, og rammene for et dikt og et drama er ikke de samme i dag som for to hundre år siden. Welhaven og Wergeland kranglet om nødvendigheten av rim og rytme, Camilla Collett introduserte den moderne romanen, og med Knut Hamsun kom et nytt litterært vendepunkt. Blant samtidens forfattere diskuteres det heftig rundt både essayistikkens motiv og grensene mellom skjønnlitteratur og virkelighet.

Hvordan bruker vi de ulike litterære sjangrene i dag? Hvilke verk og forfattere har fått oss til å stoppe opp og endre retning? Og hva slags rolle spiller det om en tekst defineres som poesi eller prosa? I seks arrangementer før påske inviterer Nasjonalbiblioteket forfattere og fagfolk til å se nærmere på litterære sjangre i lys av den norske litteraturhistorien.

26.01 | POESI Øyvind Rimbereid, Inger Elisabeth Hansen, Trond Haugen og Cathrine Strøm

01.02 | SAKPROSA Ane Farsethås, Ivo de Figueiredo, Anders Heger og Cathrine Sandnes

13.02 | NOVELLE Gunnhild Øyehaug, Hans Herbjørnsrud, Hans H. Skei og Kaja Schjerven Mollerin

23.02 | DRAMATIKK Arne Lygre, Cecilie Løveid, Therese Bjørneboe og Alfred Fidjestøl

09.03 | ROMAN Johan Harstad, Tone Selboe, Rune Christiansen og Karin Haugen

23.03 | ESSAY Karin Sveen, Ole Robert Sunde, Kjersti Bale og Kaja Schjerven Mollerin

samlingen nettsidene