01

feb

Sakprosa. Ivo de Figueiredo, Ane Farsethås, Anders Heger og Cathrine Sandnes

 

Onsdag 1. februar kl. 19.00

Litterær sakprosa skal skildre virkeligheten med særlig grad av etterrettelighet. Men hva er sant og virkelig? Og er skillet mellom fiksjon og ikke-fiksjon tilstrekkelig som sjangerdefinisjon?

Ivo de Figueiredo er en av dem som har utforsket sakprosaens muligheter i en tid der virkeligheten stadig oftere skildres med skjønnlitterære og subjektive virkemidler. Kulturredaktør i Morgenbladet Ane Farsethås har den siste tiden rettet pennen mot nettopp disse grensene, mens Anders Heger også kan belyse diskusjonen fra et forleggerperspektiv. Sammen med Cathrine Sandnes diskuterer de sakprosasjangerens utvikling og fremtid.

Arrangementet er en del av serien SJANGERLÆRE.

Hva er egentlig en sjanger? Skjønnlitterære tekster er i stadig bevegelse, og rammene for et dikt og et drama er ikke de samme i dag som for to hundre år siden. Welhaven og Wergeland kranglet om nødvendigheten av rim og rytme, Camilla Collett introduserte den moderne romanen, og med Knut Hamsun kom et nytt litterært vendepunkt. Blant samtidens forfattere diskuteres det heftig rundt både essayistikkens motiv og grensene mellom skjønnlitteratur og virkelighet.

Hvordan bruker vi de ulike litterære sjangrene i dag? Hvilke verk og forfattere har fått oss til å stoppe opp og endre retning? Og hva slags rolle spiller det om en tekst defineres som poesi eller prosa? I seks arrangementer før påske inviterer Nasjonalbiblioteket forfattere og fagfolk til å se nærmere på litterære sjangre i lys av den norske litteraturhistorien.

 

26.01 | POESI Øyvind Rimbereid, Inger Elisabeth Hansen, Trond Haugen og Cathrine Strøm

01.02 | SAKPROSA Ane Farsethås, Ivo de Figueiredo, Anders Heger og Cathrine Sandnes

13.02 | NOVELLE Gunnhild Øyehaug, Hans Herbjørnsrud, Hans H. Skei og Kaja Schjerven Mollerin

23.02 | DRAMATIKK Arne Lygre, Cecilie Løveid, Therese Bjørneboe og Alfred Fidjestøl

09.03 | ROMAN Johan Harstad, Tone Selboe, Rune Christiansen og Karin Haugen

23.03 | ESSAY Karin Sveen, Ole Robert Sunde, Kjersti Bale og Kaja Schjerven Mollerin

Samlingen Nettsidene