Tor Ulven ville fylt 60 år
14. november 2013
Av: Trond.Haugen
 

Tor Ulven. Foto: Lars Aarønæs.

Den 14. november ville Tor Ulven ha fylt 60 år om han ikke hadde tatt sitt eget liv i mai 1995. Han er en av de fineste, mest særegne og mest innflytelsesrike poetene i norsk litteraturhistorie.

Tor Ulven debuterte 24 år gammel med diktsamlingen Skyggen av urfuglen på Solum forlag i 1977. Allerede fem år tidligere hadde han publisert det surrealistiske prosalyriske diktet «Turdus-øyene» i den motkulturelle fanzinen Dikt og datt, hvor han lar en vulkan kaste ut millioner av dråper, som blir til fugler, enestående i både form og farge:

«Med jevne mellomrom har nemlig denne imponerende
vulkanen gigantiske utbrudd, hvor den spyr ut
vanndråper, i tusenvis, ja, i millioner.
Vulkanen i utbrudd er et praktfult syn. Fugler av de
forskjelligste størrelser, former og farger, flagrer ut
av vulkanens kjegle. Her er de alle: flaggermuskanarien
øgletrosten, ripskolibrien, bananpapegøyen, flyvefisken,
høner, haner og grønne små kyllinger, blå kalkuner og
fiolette spurver, noen med vinger så store som palme–
blad, andre med bitte små papirvinger,
atter andre med vingene under armen. […]»

Skyggen av urfuglen har flere elementer til felles med den eruptive surrealismen i «Turdus-øyene». Samtidig er uttrykket modnere og mer dempet. Allerede i debuten er Ulven så å si blitt seg selv, slik vi aner det i prosadiktet «En dikter», der skriftens opphør blir utgangspunktet for et nytt, vilkårlig språk. Med tanke på Inger-Johanne Nygrens omslagsillustrasjon der myriader av svarte maur er fanget på en hvit flate, kan man lese dette diktet som denne diktsamlingens programdikt:

«Han har forlengst sluttet å bruke penn og papir. I stedet
slipper han myriader av små svarte maur ned på en hvit
marmorplate, og slik oppstår et helt nytt språk nesten av
seg selv. Det gjelder bare å helle flytende glass over skrift-
bildet i det rette øyeblikk.»

I den senere prosatekstsamlingen Fortæring fra 1991 dukker denne utfordrende estetikken som hele tiden befinner seg i nærheten av negasjonen, det vilkårlige og tilintetgjørelsen opp i form av asken av brente brev. Etterlatenskapene eller det etterlatte etter det skrevne, det tilintetgjorte skrevne, minner allikevel om en form for henvendelse og en kontakt som en gang fantes for ti tusen år siden. Det er som om vi er vitne til en arkeologisk utgraving av selve den menneskelige kommunikasjonen i denne teksten. Og i det finner vi også den særegne poetiske optimismen Tor Ulvens skrivearbeid. Den fantastiske beskrivelsen av det tilintetgjorte brevets mulighet til å falle skriftløst over et bål som er forlatt for tusenvis av år siden markerer også forfatterens estetiske triumf:

«Skriveren sitter ved pulten med det skrånende lokket og spisser gåsefjærspennen. Den høyrøde klumpen av lakk til brevsegl lyser mot de hvite arkene, og på et bord står timeglasset med den rennende sanden. I et metallbur oppe på veggen sitter innesperret en kanarifugl eller en nattergal; den synger fortere enn pennen krasser. Og det finnes en stemme som hvisker Skynd deg å skrive, kast arkene ut i mørket, de skal blafre og blåse som skittent avispapir langs fortauene, som asken av brente brev og bøker ingen leser lenger, papiret blir revet istykker, din livslange fortelling er lapper med ord uten mening, et hvitt konfettidryss over en eller annen Trionfo della Morte, en kortesje av herskernes blankpussede limousiner, papiret faller og faller, blåser og hvirvler, blir til snøen som synker skriftløst over et sluknet bål av knuste knokler, forlatt for ti tusen år siden.»

I anledning dagen, oppfordrer vi alle som setter pris på poesi til å fordype seg i Tor Ulvens forfatterskap i Bokhylla.

Skyggen av urfuglen (1977)

Etter oss, tegn (1980)   

Forsvinningspunkt (1981)

Det tålmodige (1987)

Gravgaver. Fragmentarium (1988)

Søppelsolen. Memorabilia (1989)

Nei, ikke det. Historier (1990)

Fortæring. Prosastykker (1991)

Det verdiløse. Dikt i utvalg (1993)

Avløsning. Roman (1993)

Vente, og ikke se. Historier (1994)

Stein og speil. Mixtum compositum (1995, posthumt)

Etterlatte dikt (1996)

Essays (1997)

Samlede dikt (2000)

samlingen nettsidene