Time bibliotek er Årets bibliotek 2013
09. januar 2014
Av: Kristin Hagelid
 

Time bibliotek er Årets bibliotek 2013. Nasjonalbiblioteket gratulerer!

 – Det har vært en nesten umulig jobb og et vanskelig valg. Vi kunne ha delt ut tre priser. Det skjer mye spennende i bibliotekverden, og alle de nominerte er særegne bibliotek. Vi har valgt en vinner som er både moderne og tradisjonell. Time bibliotek har som motto: «En oase for kunnskap og oppleving». Og vinneren er en oase, sa jurymedlem og leder for venstre, Trine Skei Grande, da hun kunngjorde vinneren av Årets bibliotek.

Time bibliotek på Bryne lever i samboerskap med Garborgsenteret. Her møtes det lokale og tradisjonelle med det åpne og internasjonale. Bak navnet ”Garborgstova” skjuler det seg en franskinspirert kafé som åpner dørene for frokostservering klokken 7 om morgenen. Og alt inne på kafeen møter du på biblioteket, tidskrifthyllene er tilgjengelige for dem som vil bla i et blad til kaffen.

I juryens begrunnelse heter det:
«Hele samlokaliseringen mellom formidlingsarenaen Garborgsenteret , videregående skole, bibliotek og næringsliv viser vilje og evne til å tenke nytt og til å gjøre biblioteket til en del av noe større. Man har valgt å satse utradisjonelt for å styrke det tradisjonelle et bibliotek skal være».

Time bibliotek er også et av de norske bibliotekbyggene som presenteres i NAPLE , en database over de beste bibliotekbyggene i Europa.

– Dette er ufattelig stort for oss og veldig stas, sa Aud Søyland Kristensen, biblioteksjef ved Time bibliotek, da hun mottok prisen.

Vi spør henne i etterkant hva hun tror prisen vil bety for biblioteket?
– Prisen er en anerkjennelse av jobben vi gjør. For tre år siden var biblioteket usynlig.  Nå er det blitt en «snakkis» og folk strømmer til biblioteket. Det gjelder å være litt modig. Å våge å ta bygningen i bruk. Jeg tror nok at publikum i enda større grad enn tidligere vil forstå hvordan vi jobber, og hvor viktig denne jobben er for lokalsamfunnet. Jeg er svært glad, avslutter biblioteksjefen.       

Årets bibliotek er den gjeveste prisen et norsk bibliotek kan få. Prisen deles ut av Norsk Bibliotekforening.  Det kom inn 17 forslag, og 3 kandidater ble nominert til prisen; Time bibliotek , Nesodden bibliotek og bokbåten Epos .

Årets bibliotek-jury har bestått av Sissel Merethe Berge (Norsk Bibliotekforening), Trine Skei Grande (Venstre), Bjørn Ingvaldsen (Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere), Erik Rudeng (Fritt Ord) og Rita Mundal (Lom folkebibliotek, vinner Årets bibliotek 2012).

Les mer om vinneren på NBFs nettsider

Samlingen Nettsidene