Tapt filmskatt funnet i Nasjonalbiblioteket
11. desember 2014
Av: Nina Bræin
 

25 sekunder, var alt som var igjen av animasjonsfilmen Empty Socks fra 1927. Nå har Nasjonalbiblioteket funnet filmen i sin samling. Filmen er restaurert og digitalisert, og er klar for sin første visning i Nasjonalbiblioteket onsdag 17. desember. 

Filmen ble funnet under en systematisk gjennomgang av Nasjonalbibliotekets samling av nitratfilm i Mo i Rana i 2008, men ble først i år identifisert som den forsvunne filmen Empty Socks fra 1927.

Foto: Martin Weiss / Nasjonalbiblioteket.

– Vi visste først ikke at dette dreide seg om en forsvunnet filmskatt, forteller filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen i Nasjonalbiblioteket. ­– Filmen var på to ruller uten noen klar markering av hva den inneholdt. Vi gikk
igjennom filmen og registrerte den med en grundig beskrivelse av handlingen. Siden en av figurene lignet på Felix the Cat, tok vi med dette i registreringen.

Den amerikanske tegneserieforfatteren og animasjonsfilmhistorikeren David Gerstein hadde funnet dokumenter som tydet på at forsvunne Disney-filmer kunne befinne seg i Nasjonalbibliotekets samling. Han lette etter filmer om Oswald the Lucky Rabbit, Disneys forløper til Mikke Mus.

– Da vi sendte Gerstein informasjon om denne filmen, så han at det ikke kunne være en Felix the Cat-film. Han gjenkjente handlingen vi hadde beskrevet som historien i Empty Socks, en Oswald the Lucky Rabbit-film som var regnet som tapt, sier Kjetil Kvale Sørenssen. – Det eneste man tidligere hadde bevart av filmen, var en 25 sekunder lang sekvens som befinner seg på Museum of Modern Art i New York. Vår kopi av filmen er på rundt 5 minutter og 30 sekunder, og mangler bare rundt ett minutt i midten for å være komplett, forteller filmarkivaren.

Digitale kopier av den restaurerte filmen er sendt til Walt Disney Company i USA, mens originalkopiene fortsatt befinner seg i Nasjonalbibliotekets arkiv.

Onsdag 17. desember kl. 14 vises filmen i Nasjonalbiblioteket.
I tillegg til Empty Socks (1927) vises en annen Disney-film Tall Timber (1928). Tall Timber ble funnet av David Gerstein i 2007, i arkivene til Norsk Filminstitutt.

Det blir levende pianoakkompagnement ved Kjetil Schjander-Luhr. Filmene innledes av Gunnar Strøm, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, norsk animasjonsfilmhistoriker, som blant annet har skrevet Alt på grunn
 av ei lita mus: en introduksjon til Walt Disneys animerte univers (1998).

Oswald the Lucky Rabbit
Figuren Oswald the lucky Rabbit ble skapt av Disney og samarbeidspartneren Ub Iwerks i 1927. De produserte en serie med 26 filmer med figuren før Mikke Mus ble etablert i 1928. Oswald ble etter hvert overtatt av
andre produsenter og figurerte i en rekke
animasjonsfilmer frem til 1943. I Empty Socks kler Oswald seg ut som julenisse og feirer jul med en gruppe foreldreløse barn. Disney gjenbrukte ideen noen få år senere, i 1931, med Mikke Mus i hovedrollen i filmen Mickey’s Orphans.

Handlingen:

Første sekvens: Oswald the Lucky Rabbit ankommer St. Vitus Orphanage i hesteslede. Gjennom vinduet ser han at det leses høyt for barna fra "The Night Before Christmas". Oswald tar på seg julenisseskjegg, tar
gavesekken på ryggen, setter horn på hesten sin og de klatrer opp stigen til taket, og ned pipa. Inne er det hengt opp sokker. Oswald henter et juletre fra sekken sin. En kattunge på barnehjemmet klatrer ned en trapp.

Manglende sekvens: I den manglende sekvensen deler Oswald ut gaver til barna. Ulike hendelser finner sted med de forskjellige gavene, og det ender med at barna setter fyr på en stol.

Siste sekvens: Barna springer med sin lekebrannbil bort til stolen for å slukke den. De lykkes ikke med dette og brannen sprer seg til hele huset. Oswald prøver å redde det brennende huset ved å koble en slange til en brannhydrant. De rampete ungene ser en bensintank ved siden og kobler om slangen til den. Dette fører til at huset sprenges.

samlingen nettsidene