Se amatørfilmen fra fredsdagene i sin helhet
12. mai 2015

En tidligere ukjent amatørfilm fra fredsdagene i 1945 får sin første offisielle visning i Nasjonalbiblioteket tirsdag 12. mai. Filmen, som nylig ble donert til Nasjonalbiblioteket, viser bilder fra feiringen av freden i Oslo og kongefamiliens hjemkomst.

Kongen kommer. Fra Reidar Eriksens film fra fredsdagene.
Eier: Nasjonalbiblioteket

Filmen ble tatt opp av amatørfotograf og tannlege fra Oslo, Reidar Eriksen. Den ble nylig donert til Nasjonalbiblioteket av datteren, Unni Eriksen, som skjønte at materialet kunne ha offentlig interesse.

– Reidar Eriksen var tilknyttet Oslo kameraklubb og var en habil fotograf. Filmen hans er et viktig tilskudd til dokumentasjonen av fredsdagene i Oslo. Ved å donere filmen til Nasjonalbiblioteket har Unni Eriksen sørget for at den blir tilgjengelig for publikum og bevart for ettertiden. Det setter vi stor pris på, sier seksjonsleder Eirik Frisvold Hanssen.

Nasjonalbiblioteket viser filmen i sin helhet på et seminar 12. mai. Nå kan du også se hele filmen i visningsruten under artikkelen. Seminaret markerer at det i disse dager er 70 år siden frigjøringen av Norge etter 2. verdenskrig. Her får publikum se utvalgte filmer og fotografier fra Nasjonalbibliotekets samling som er knyttet til krigen og frigjøringen.

Seminaret tar utgangspunkt i to hovedtemaer: feiringen av freden i Oslo og okkupasjonen av Finnmark. Materialet som blir vist spenner fra tidlig fargefotografi og amatørfilm fra 1940-tallet til fiksjonsfilm fra vår egen tid.

Les programmet for seminaret her.

samlingen nettsidene