Roald Amundsens polarfilmer på DVD
13. desember 2013

Nasjonalbiblioteket har restaurert polarfilmene Med Roald Amundsen’s nordpolsekspediton til første vinterkvarter (1923) og Med Maud over Polhavet (1926). Nå utgis filmene på DVD.

– Med denne utgivelsen vil alle fem av Roald Amundsens ekspedisjonsfilmer være tilgjengelig på DVD, sier avdelingsdirektør i Nasjonalbiblioteket Jon Arild Olsen. – Polarfilmer er en viktig del av norsk filmhistorie og er derfor noe av det vi prioriterer i restaureringsvirksomheten ved Nasjonalbiblioteket. Vi er svært glade for å kunne gi publikum muligheten til å se disse filmene, sier Jon Arild Olsen.

­– Restaureringsarbeidet med disse filmene har vært svært omfattende, sier filmarkivar i Nasjonalbiblioteket Tina Anckarman. – Originalmaterialet var av dårlig beskaffenhet, og mye av det fantes ikke lenger i Norge. Med Roald Amundsen’s nordpolsekspediton til første vinterkvarterer fremstilt på grunnlag av en original visningskopi som fantes i det nederlandske filmarkivet, forteller hun.

Lanseringen av filmene finner sted på Frammuseet førstkommende lørdag i forbindelse med den årlige «Roald Amundsens Memorial Lecture» . Her blir Med Roald Amundsen’s nordpolsekspediton til første vinterkvarter vist, akkompagnert av Stephen Horne.

samlingen nettsidene