Prøysen-året er offisielt åpnet!
20. januar 2014
Av: Ingjerd Skrede
 

Søndag 19.januar ble Prøysen-året åpnet med en festforestilling i Det norske teatret. - Han så det store i det små, så Sigbjørn Johnsen i sin åpningstale hvor han ønsket alle en god prøysenfeiring.

Prisdryss
I løpet av festforestillingen ble det delt ut tre priser. Kari Bremnes delte ut Prøysen-prisen. I juryens begrunnelse het det blant annet at vinneren med sine to utgivelser har bidratt til fornyelse av visekunsten. Vinneren Siri Nilsen kvitterte med fremføring av visa La der gå.

Delte ut Prøysen-stipend
Da Prøysen var barn ønsket han å bli kunstmaler. Han tegnet på alt. Til og med på flatbrød. Teskjekjærringprisen gikk til de to illustratører og tvillingbrødre Svein og Egil Nyhus som blant annet har illustrert barnebøker som Kaptein Sabeltann, Sesamstasjon og Hva sier reven?
For første gang ble Prøysen-stipendet utdelt. Stipendet på 250.000 kroner ble delt ut av statssekretær Knut Olav Åmås. Stipendet går til en kunstner som aktualiserer Prøysens livsverk ved å la seg inspirere å skape kunst i Prøysens ånd. I tillegg skal stipendet bidra til at det skapes ny musikk på norsk.
Det kom inn 25 søknader.
Prisen gikk til vokalist og trekkspiller Guro von Germeten.

Ærespris til Eidsvåg
Årets ærespris ble delt ut av Sylvia Brustad som er leder av hovedkomiteen for Prøysen-året. Her er også Nasjonalbiblioteket representert. Brustad benyttet anledningen til å takke Prøysen-familien for det gode samarbeidet så langt før hun overrakk æresprisen til Bjørn Eidsvåg.

Prøysen-forestillingen fikk en optimistisk avslutning med allsang og løftet om en dag i mårå.

 

Prøysen-bibliografi
I forbindelse med åpningen av Prøysen-året ble  Prøysen-bibliografien lansert. Det er Nasjonalbiblioteket og høgskolebiblioteket på Hamar som har hatt det faglige samarbeidet om utarbeidelsen av bibliografien.

– Målsettingen er å lage landets mest omfattende og komplette Prøysen-bibliografi. Her vil en finne alt som er skrevet av og om Alf Prøysen, teaterprogram, oversettelser, noter, musikk, filmer, lydopptak og mer, sier seksjonsleder i Nasjonalbiblioteket Hege Stensrud Høsøien. Hun tror bibliografien vil være av interesse både for Prøysen-forskere og for den interesserte allmennhet.

I forbindelse med Prøysen-jubileet digitaliserer Nasjonalbiblioteket brorparten av materialet som finnes av og om Alf Prøysen. Det aller meste av materialet som er med i bibliografien er nå digitalisert.

Prøysen-bibliografien er den første forfatterbibliografien Nasjonalbiblioteket har produsert i samarbeid med et annet bibliotek.

Les Trost i taklampa i det digitale biblioteket

Prøysen-utstillingen i Nasjonalbiblioteket åpner 25. september

Samlingen Nettsidene