Per Aabels arkiv til Nasjonalbiblioteket
24. februar 2014

Akvareller og skisser, turnéplakater og rollehefter, fotoalbum, brev og invitasjoner – dette er noe av innholdet i arkivet etter Per Aabel, som Nasjonalbiblioteket har mottatt i gave.

Fra Per Aabels arkiv: Med Lillebil Ibsen i Kjære Løgnhals 1961

Per Aabel (1902–1999) var en av Norges mest avholdte skuespillere, kjent fra både scene og film. Hans rikholdige og lange karriere gjenspeiles i arkivet hans.

– Per Aabel var født inn i en teaterfamilie, og fotoalbumene hans dokumenterer flere generasjoner med norske skuespillere, sier forskningsbibliotekar Benedikte Berntzen. – Teaterplakatene han har tatt vare på, viser at han turnerte både i Norge, Norden og USA. Vi har blant annet en plakat fra London-oppsetningen av Accounting for Love (Eventyret), med Aabel i rollen som Valentin. En rolle han i løpet av sitt liv spilte nesten 700 ganger, forteller hun.

Aabel var utdannet innen både dans og tegning, og på 1920-tallet skrev han reportasjer med egne illustrasjoner fra danseforestillinger han overvar i byer som London og Berlin.

– Flere av Aabels illustrasjoner er med i materialet vi har mottatt. Vi har også fått rollehefter med hans egne notater fra ulike oppsetninger. I enkelte hefter har han faktisk skrevet ned alle sine replikker for hånd, forteller Benedikte Berntzen.

Det er Per Aabels nieser Marit og Astrid Aabel som har gitt arkivet i gave til Nasjonalbiblioteket. Arkivet vil nå bevares og formidles som del av den norske kulturarven.

Seminar: Skjønnhet og scene, kvalitet og komikk
Onsdag 26. februar kl. 12–14.30 arrangerer Nasjonalbiblioteket et miniseminar hvor noe av arkivmaterialet vil bli vist frem.

Laster avspiller...

Her vil Per Aabels familie bidra med en kunstnerisk overraskelse. Ellen Horn vil fortelle om sin tid som Aabels teatersjef, og Barthold Halle om å være Aabels instruktør. Skuespiller og dramalektor Maja-Lise Rønneberg Rygg forteller om sin opplevelse av skuespilleren Aabel, og forskningsbibliotekar Bent Kvalvik om Per Aabels filmroller.

Samlingen Nettsidene