Nye manuskripter til Nasjonalbibliotekets samling
05. november 2013

Nasjonalbiblioteket har i høst overtatt en rekke manuskripter etter norske forfattere, blant annet Thorbjørn Egner, Amund Schrøder og Sven Elvestad/Stein Riverton.

Folk og røvere i Kardemomme by har en helt spesiell posisjon i norsk barneteater, og vi kan nå vise frem Egners egen scrapbook fra oppsetningen på Nationaltheatret i 1956. Scrapbooken ble i sin tid gitt i gave til Teatermuseet i Oslo fra Operahögskolan i Stockholm. I scrapbooken finner vi bilder fra oppsetningen og vi ser tegningen til dreiescenen med husene i Kardemomme by.

«Onkel Amund» var en kjent stemme radio i en årrekke, og Amund Schrøder skrev også en rekke hørespill for lørdagsbarnetimen og utga mange barnebøker, ofte basert på hørespillene. Arkivet inneholder manuskripter til en rekke av hans utgivelser. Flere av bøkene hans ble oversatt til andre språk, størst utbredelse fikk kanskje Afrikafuglen som utkom i Norge i 1955, og som deretter ble utgitt både i England, Nederland, Australia og USA. I arkivet finnes både korrespondanse rundt oversettelsene og anmeldelser fra hele verden.

De som interesserer seg for klassisk norsk kriminallitteratur, kan glede seg over at manuskriptet til den mest kjente av romanene til Sven Elvestad/Stein Riverton nå kan sees i Nasjonalbiblioteket. Manuskriptet til Jernvognen er dessverre ikke komplett, men gir et godt inntrykk av Elvestads ofte nokså hektiske arbeidsprosessen. Etter Øvre Richter Frich har vi nå overtatt en samling på seks manuskripter, hvorav fem er innbundet.

Alle bøkene kan leses i Bokhylla, men Folk og røvere i Kardemomme by er det kun tilgang til i Nasjonalbibliotekets lokaler. Afrikafuglen   og Jernvognen er tilgjengelig for alle med norsk IP-adresse.

På Nasjonalbiblioteket kan du høre radioopptak av Amund Schrøder som leser fra Afrikafuglen

Materialet kan sees i monteren på spesiallesesalen ut uken, eller bestilles frem på spesiallesesalen@nb.no

Samlingen Nettsidene