Nasjonal bibliotekdag og åpningsuke i Nasjonalbiblioteket
30. august 2017

På Nasjonal bibliotekdag, fredag 1. september, åpner Nasjonalbiblioteket sine nye publikumsområder med kafé, arrangementsrom og utstillingsarealer, dype lenestoler, møtesteder og arbeidsplasser mellom fresker og høye himlinger på Solli plass. I åpningsuka blir det arrangementer hver dag om alt fra kjærlighetsbrev til norrøne guder og sjømonstre, i litteratur, musikk, film og gamle kart.

Fredag kveld, på den nasjonale bibliotekdagen, inviterer Nasjonalbiblioteket til stor åpningsfest. Liv Gulbrandsen åpner festen med norrøn gudelære og sin helt unike tolkning av den yngre Edda, og når høstmørket senker seg vil Anne Marit Jacobsen, Anders Baasmo Christiansen, Mads Ousdal, Gisken Armand og en rekke andre skuespillere lese kjærlighetsbrev fra arkivet. Agnar Mykles frierbrev til Jackie Kennedy, Obstfelders lengselsfulle brev til sin forlovede og brevet Vidkun Quisling skrev til kona Maria få dager før han ble henrettet, er noen av brevene som er hentet fram. Åse Kleveland loser publikum mellom de pasjonerte ytringene fra scenen i Nasjonalbibliotekets nye storstue – Målstua – og det hele rammes inn med musikk fra Ingrid Olava. Arrangementene strømmes til to andre arrangementsrom i Nasjonalbiblioteket, og til hele landet på nb.no/direkte.

Kafé Å i Nasjonalbibliotekets andre etasje holder åpent hele kvelden, og nå er det lov til å ta med seg koppen eller glasset sitt rundt i hele publikumsområdet over to etasjer.

Åpningsfesten er gratis og åpen for alle. Det er begrenset antall plasser på arrangementene, og det vil være mulig å hente ut gratisbilletter (maks to per person) på Nasjonalbiblioteket fra kl. 17.00 samme dag.

I løpet av åpningsuka settes startskuddet for flere nye arrangementsserier. Allerede lørdag 2. septemberinnleder Tor Bomann-Larsen en serie om 1917 og den russiske revolusjonen, og Marius Wulfsberg, Tone Selboe og Erik Bjerck Hagen starter opp en arrangementsrekke om norsk litteraturkritikks historie tirsdag 5. september. En ny serie om musikalske uttrykk og formater i endring starter 6. september med en samtale om stemmebruk med Solveig Kringlebotn, Sidsel Endresen og Grutle Kjellson, og Tuva Syvertsen tar fra 7. september for seg folkemusikkens rike og humoristiske fortellertradisjoner, første gang sammen med Per Anders Buen Garnås og Ottar Kåsa.

Hvordan vi formes av vår families fortellinger, er blant temaene når Siri Hustvedt møter Ivo de Figueiredo til samtale torsdag 7. september. I Hustvedts internasjonalt kritikerroste forfatterskap er hennes norsk-amerikanske familiehistorie tydelig til stede, og de to forfatterne tar for seg minner, historie og identitet som strekker seg over to kontinenter. 

Historiker Erling Sandmo har studert gamle kart og bøker fra Nasjonalbibliotekets samling for å finne de mest fantastiske sjømonstrene slik de viste seg på kart fra 1491 til 1895, og boka Uhyrlig lanseres med en samtale med forfatteren og kulturforsker Sara Orning 5. september. Kart er også tema for det første arrangementet i serien «Arkivert» 8. september, der Sandmo og Aslak Sira Myhre inviterer med seg karthistoriker Benedicte Briså for å se nærmere på gamle kart og hvordan folk betraktet verden i tidligere tider.

Olsenbanden-filmene gjorde stor suksess på norske kinoer gjennom hele 1970- og halve 80-tallet. 6. september vier Nasjonalbiblioteket et fagseminar til dette seiglivede, anarkistiske komediekonseptet. Informations respekterte filmanmelder Christian Monggaard er blant innlederne, og et knippe av filmene vises i et av visningsrommene i Biblioteket gjennom hele uka.

ÅPNINGSUKA 1.-9. SEPTEMBER I NASJONALBIBLIOTEKET, SOLLI PLASS

Arrangementene i Nasjonalbiblioteket er gratis, åpne for alle og strømmes på nb.no/direkte

FREDAG 1. SEPTEMBER | ÅPNINGSFEST!
KL. 18 | SKALDELÆRE | LIV GULBRANDSEN FRAMFØRER DEN YNGRE EDDA
Liv Gulbrandsen har svettet og studert guder og kenninger, og tar oss med på en forrykende reise fra urtida via Ragnarok til livet i Åsgard.

KL. 20 | LEVENDE BREV. KJÆRLIGHET FRA ARKIVET
Åse Kleveland leder oss gjennom kvelden med de aller sterkeste kjærlighetsbrevene fra arkivet. Anne Marit Jacobsen, Mattis Hermann Nyquist, Gisken Armand,  Iselin Shumba, Espen Klouman Høiner, Andrine Sæther, Bjørn Floberg, Anders Baasmo Christiansen og Mads Ousdal leser brev fra elskere og ektefeller, og Ingrid Olava spiller.

LØRDAG 2. SEPTEMBER KL. 14
BREVET FRA TSAREN | TOR BOMANN-LARSEN OM DEN RUSSISKE REVOLUSJON OG KONGEHUSET Kong Haakon og dronning Maud var nære slektninger av tsar Nikolai II og keiserinne Alexandra. Tor Bomann-Larsen fortellerom det siste brevet tsaren sendte til Norge i februar 1917, da kulden senket seg over St. Petersburg og brødkøene var endeløse. Arrangementet er en del av arrangementsrekken om 1917 og den russiske revolusjonen.

MANDAG 4. SEPTEMBER KL. 11–16.15
NORGES DOKUMENTARV OG INTERNASJONAL FORSKING | FAGSEMINAR
Hva er verdien av dokumentarvlisten for norsk og internasjonal forskning? Treffer Norges dokumentarv norske forskningsmiljøer? Seminaret tar opp verdien av humanistisk forskning og nasjonale registre. Arr: Den norske komiteen for verdens dokumentarv.

TIRSDAG 5. SEPTEMBER – TORSDAG 7. SEPTEMBER
SØK I NASJONALBIBLIOTEKETS SAMLING
Drop-in søkekurs.

TIRSDAG 5. SEPTEMBER KL. 13
SØK ETTER BOSTEDER OG SLEKT
Gode råd og søketips for lokalhistorie og slektsforskning i Nasjonalbibliotekets samling og på Lokalhistoriewiki.

TIRSDAG 5. SEPTEMBER KL. 13–15
VERDENS FØRSTE ROMFORSKER | ALV EGELAND OG BJØRN PEDERSEN OM KRISTIAN BIRKELAND
Fysikeren Kristian Birkeland ble verdenskjent for sine elektromagnetiske studier, i særdeleshet studiene av nordlyset. Hans oppdagelser ble starten på industrieventyret Norsk Hydro, som Birkeland grunnla sammen med Sam Eyde. I år er det 150 år Birkeland ble født, og 100 år siden han døde.

TIRSDAG 5. SEPTEMBER KL. 18
MONSTER OG MENNESKE | BOKLANSERING MED SARA ORNING OG ERLING SANDMO
I boka Uhyrlig har historiker Erling Sandmo samlet historiene bak enorme kraker og skrekkelige sjøormer, havmenn og drager, slik de viser seg på kart og i litteratur i Nasjonalbibliotekets samling fra 1491 til 1895. Sammen med idéhistoriker Sara Orning møter han Hilde Østby til samtale og boklansering.

TIRSDAG 5. SEPTEMBER KL. 20
KRITIKKEN AV AMTMANNENS DØTTRE | TONE SELBOE, ERIK BJERCK HAGEN OG MARIUS WULFSBERG
Camilla Colletts Amtmandens Døttre fra 1854–55 regnes som Norges første moderne roman. For ettertiden står den støtt i en stolt internasjonal tradisjon av bøker som belyste kvinners erfaringer. Hvordan ble romanen lest da den kom? Diskusjon ved Marius Wulfsberg, Tone Selboe og Erik Bjerck Hagen. Arrangementet er en del av serien «Litteraturkritikkens historie».

ONSDAG 6. SEPTEMBER KL. 13–16
FORBRYTELSER LØNNER SEG! | NYE PERSPEKTIVER PÅ OLSENBANDEN
I 1969 kom Egon Olsen ut av Botsfengselet for første gang – med en plan under armen. Nasjonalbiblioteket har restaurert hele den populære filmrekken digitalt og inviterer til et seminar om hva som skapte dette seiglivede, anarkistiske komediekonseptet, og hvordan vi kan se på filmene i dag. Innledere er Christian Monggaard,  Bjørn Sørenssen, Thor Joachim Haga, Trond Olav Svendsen og Bent Kvalvik. Det blir visning av Olsenbanden-filmer i Biblioteket 4.–8. september kl. 13 og 15.

ONSDAG 6. SEPTEMBER KL. 19
STEMMEN | SIDSEL ENDRESEN, SOLVEIG KRINGLEBOTN OG GRUTLE KJELLSON
Stemmen er vår mest umiddelbare uttrykksform. I musikken kan ulike måter å bruke stemmen på være helt avgjørende for det musikalske uttrykket. Vokalkunstnerne Sidsel EndresenSolveig Kringlebotn og Grutle Kjellson møter musikkjournalist Guttorm Andreasen til samtale om stemmen i ulike sjangre. Arrangementet er en del av serien «Musikklære».

TORSDAG 7. SEPTEMBER KL. 18
MYLLARGUTENS BRUREMARSJ | PER ANDERS BUEN GARNÅS, OTTAR KÅSA OG TUVA SYVERTSEN
I den norske folkemusikktradisjonen er musikken uløselig knyttet til de gode fortellingene. Per Anders Buen Garnås og Ottar Kåsa er to av de fremste unge spellemennene i vår tid. Nå møter de spellekvinne og vokalist Tuva Syvertsen til en samtale der de gode historiene står i sentrum.

TORSDAG 7. SEPTEMBER KL. 20
IDENTITET MELLOM TO KONTINENTER | SIRI HUSTVEDT OG IVO DE FIGUEREIDO
Hvordan vi formes av vår families fortellinger, er blant temaene når Siri Hustvedt møter Ivo de Figueiredo til samtale. I Hustvedts internasjonalt kritikerroste forfatterskap er hennes norsk-amerikanske familiehistorie tydelig til stede, og de to forfatterne tar for seg minner, historie og identitet over to kontinenter. 

FREDAG 8. SEPTEMBER KL. 18
ARKIVERT: KART | ERLING SANDMO, BENEDICTE BRISÅ OG ASLAK SIRA MYHRE
I det nye programkonseptet «Arkivert» henter nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og historiker Erling Sandmo fram materiale fra Nasjonalbibliotekets arkiv, og diskuterer historiske hendelser sammen med utvalgte gjester.  I det første arrangementet ser de nærmere på gamle kart og verdensanskuelser sammen med Nasjonalbibliotekets kartekspert Benedicte Briså.

LØRDAG 9. SEPTEMBER KL. 14
EN MUSIKALSK OPPDAGELSELSREISENDE | MUSIKK AV MAJ SØNSTEVOLD
Maj Sønstevold var alltid på søken etter ny kunnskap og inspirasjon, og hadde en musikalsk allsidighet knapt noen fra hennes generasjon kunne vise til. Sønstevolds konsertmusikk står i fokus når Siri Torjesen , Andrew Cunningham, Gonzalo Moreno og Elisabeth Sønstevold fremfører et knippe av hennes komposisjoner. Konserten ledes av Hilde Holbæk-Hansen. Arrangementet er en del av serien «Maj Sønstevold 100 år».

-------------------------------------------------

UTSTILLING: STUMME FILMSPOR. NORSK SPILLEFILM FØR 1920 (1. JUNI–30. SEPT.)
Damehattene er omfangsrike, champagnen flyter, det er revolusjon og arbeideropprør, erotiske overskridelser og drama på havet. Av de 19 spillefilmene som ble produsert i Norge 1906–1919 er kun fire bevart med levende bilder. Sammen med stillbilder, programmer, magasiner, plakater, sensurkort og protokollbøker tegner de et bilde av denne tapte tiden i norsk film.

SE FULLT PROGRAM HER PÅ  NB.NO

samlingen nettsidene