Liv Ullmann 75 år
16. desember 2013

Av: Tore Dybing Myklebust

Mandag 16. desember fyller vår store filmstjerne 75 år. Liv Ullmann debuterte offisielt på filmlerretet i Edith Carlmars film «Ung flukt» fra 1959. Etter flere roller i norsk og svensk film ble hun etter hvert kjent for sine mange roller i Ingmar Bergmans filmer – noe som førte til internasjonal berømmelse og flere tilbud fra Hollywood.

I årene som fulgte hadde hun bærende roller i filmer over store deler av verden – totalt ca. 50 filmroller. På 90-tallet gikk hun over til å regissere filmer selv og har hatt stor suksess med sine hittil fire langfilmer, spesielt med Kristin Lavransdatter (1995) som ble en stor publikumssuksess.

Liv Ullmann er fremdeles aktiv både som regissør og skuespiller. Snart er hun premiereklar med filmatiseringen av August Strindbergs «Frøken Julie», med internasjonale størrelser som Colin Farrell og Jessica Chastain på rollelisten.

Hun har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sin innsats – både i Norge og utlandet. Nominert til Oscar-prisen to ganger – og er Norges eneste filmstjerne av internasjonalt format. Hun er bl.a. Ærespresident for Den norske filmfestivalen, og Kommandør med Stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

I tillegg til filmkarrieren har hun også en lang og betydelig karriere på teaterscenen – både som skuespiller og regissør.

Liv Ullmann er også engasjert i internasjonalt hjelpearbeid for UNESCO og UNICEF.

Nasjonalbiblioteket gratulerer så mye med dagen!

samlingen nettsidene