I anledning premieren på "Victoria"
01. mars 2013

I dag, 1. mars, er det premiere på Victoria i Torun Lians regi – en ny filmatisering av Knut Hamsuns kjente kjærlighetsroman fra 1898. I Nasjonalbibliotekets samling finnes både Hamsuns originale manuskript til romanen og den tyske filmatiseringen fra 1935.

Ja, hvad var Kærligheden? En vind, der suser i Roserne, nej, en gul Morild i Blodet. Kærligheden var en helvedeshed Musik, som faar selv Oldingers Hjærter til at danse. Den var som Margeritan, der aabner sig paa vid Væg mod Nattens Komme, og den var som Anemonen, der lukker sig for et Aandepust og dør ved Berøring. 

 Slig var Kærligheden. 

Knut Hamsuns Victoria fra 1898 regnes som en av de sterkeste og vakreste kjærlighetsromaner i norsk litteratur. Den handler om Johannes, møllerens sønn, som forelsker seg i herregårdsdatteren Victoria, som han en gang i ungdommen rodde over fjorden. Johannes forlater hjemstedet og blir student, og senere forfatter. Seinere møtes de to igjen i barndommens omgivelser. En dag erklærer Victoria at hun elsker han. Men Johannes reiser ut på ny. Da han vender tilbake er Victoria blitt forlovet med en løytnant. 

Fra dette punktet i romanen raser forbindelsen mellom dem sammen i en tragisk tilintetgjørelse. Victorias avskjedsbrev til Johannes er et av de mest gripende litterære brevene vi har i norsk litteratur. 

Flere utgaver av Victoria finnes digitalt tilgjengelig i bokhylla.no. Se den første utgavene her. 

 

 

Hamsuns manuskript til Victoria

Nasjonalbiblioteket eier manuskriptet til Victoria. En Kærligheds Historie (Ms.fol. 3145). Det er en renskrift (et trykkmanuskript) med bare et par blyanthenvisninger til setteren. Manuskriptet er en gave fra den kjente bok- og manuskriptsamleren Jonas Skougaard som døde i 1968. Han opplyste selv til Nasjonalbibliotekets Håndskriftsamling i 1965 at han hadde kjøpt fire mapper med Hamsuns brev og manuskripter fra Tore Hamsun. Manuskriptet vises i monteren på Spesiallesesalen fredag 1. mars og fra mandag 4.–torsdag 7. mars. Du kan også se manuskriptet digitalt her.  

Tidligere filmatiseringer

Victoria er nå, med Torun Lians film, den hyppigst filmede av Hamsuns romaner. Vi kjenner til en russisk stumfilm fra 1917, en tysk versjon fra 1935, en svensk/tysk versjon med engelsk tale av Bo Widerberg fra 1979 og en russisk innspilling fra 1988; altså fem ganger i alt for kinolerretet, i tillegg til en tysk TV-filmatisering på 1950-tallet.I Nasjonalbibliotekets filmarkiv har vi den tyske filmatiseringen av Victoria fra 1935. Filmen inngår i en spesiell samling med eldre nitratkopier av utenlandske filmer med norsk tekst. Alle som måtte ønske, kan bestille visninger av filmen i Nasjonalbibliotekets minikino (plass til 10 personer). Ta kontakt med Mediateket

Samlingen Nettsidene