Brageprisen 2013: Hedersprisen til Folkebiblioteket
20. november 2013
Av: Kristin Hagelid
 

Årets Hederspris under Brageprisen 2013 gikk til Folkebiblioteket. Rita Mundal, bibliotekleder i Lom folkebibliotek mottok prisen på vegne av vinnerne under prisutdelingen tirsdag 19. november. – Jeg er så stolt. Det er en stor ære å ta imot prisen på vegne av alle bibliotekene i hele landet, sa Mundal da hun mottok prisen.

Hedersprisen tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller på annen måte har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelse for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur. Juryen mener Folkebiblioteket er en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere, som daglig samler tusenvis av mennesker til samtale, stille fordypning, opplesninger eller lesning.

I kategorien skjønnlitteratur vant Ruth Lillegraven prisen for diktsamlingen «Urd». Hun ble med det første poet til å vinne Brageprisen siden 2003. Det er også første gang en tegneserie og en ordbok vinner.  

Vinnerne av Brageprisen 2013:

  • Ruth Lillegraven i kategorien skjønnlitteratur for diktsamlingen «Urd»
  • Brynjulf Jung Tjønn i kategorien barne- og ungdomsbøker for romanen «Så vakker du er»
  • Steffen Kverneland i kategorien sakprosa for «Munch»
  • Yann de Caprona i kategorien åpen klasse: faktabøker for voksne med «Norsk etymologisk ordbok»
  • Folkebiblioteket fikk årets hederspris

Kulturminister Thorhild Widvey var kveldens prisutdeler i Dansens hus.  

Brageprisen deles ut hvert år av stiftelsen Den norske bokprisen, som har som formål å hedre ny, norsk litteratur.  Kategoriene er skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa og åpen klasse som i år var faktabøker for voksne.

Les mer:

brageprisen.no
NRK

Samlingen Nettsidene