Nyheter
 Kart fra Jan Huygen van Linschotens reisebeskrivelse fra 1601. Eier: Nasjonalbiblioteket
Jubileumsseminar for kvensk språk

I år er det ti år siden kvensk ble anerkjent som eget språk i Norge. 27. mai feires jubileet med filmpremiere, boklansering og foredrag.  Nasjonalbiblioteket har i anledning jubileet utviklet helt nye språkteknologiske ressurser for kvensk, som presenteres på seminaret.

Lillebil Ibsen og Hjalmar Fries i filmen Pan. Fotograf ukjent. Eier: Nasjonalbiblioteket
Til Norsk Litteraturfestival med debatt, film og portretter

I år er det 21. gang det arrangeres litteraturfestival på Lillehammer. Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre deltar i debatten Bibliotekløft?. I tillegg bidrar Nasjonalbiblioteket med visning av stumfilmen Pan og foredrag om forfatterportretter.

Liv Aakvik er en av initiativtakerne til Tramteatret. Foto: Elin Olufsen / Nasjonalbiblioteket
Fra opprør til suksess

Tramteatret har sikret sin historie for ettertiden ved å donere arkivet sitt til Nasjonalbiblioteket. De slo igjennom med revyen Deep Sea Thriller i 1977 og ble et av 1980-tallets største norske tv-ikoner med suksess-seriene om Pelle Parafins Bøljeband. Vi har møtt Liv Aakvik som var en av initiativtakerne til den radikale teatergruppen.

Hankø-drakten fra grossist Kjell Steinsvik & Co, ca. 1930. Eier: Nasjonalbiblioteket
Bademote gjennom tidene

Med badesesongen for døren er det tid for å la seg inspirere til passende strandantrekk. Denne uken viser vi småtrykk med bademote fra 1914 og framover i monteren ved Spesiallesesalen. Er du strikkekyndig, kan du ta pinnene fatt og strikke din egen «badedrakt for småpiker».

Foto: Thorolf Østmo. Eier: Nasjonalbiblioteket
Fargerik glede

Etter at det kvelden 7. mai 1945 ble kjent at tyskerne hadde kapitulert, tok det ikke lang tid før gatene i Oslo ble fylt av mennesker. Blant dem var hobbyfotografen Thorolf Østmo. Utstyrt med Leica-kamera og noe så sjeldent som fargefilm, tok han unike bilder av en hovedstad i gledesrus.

Forside NB21 2015
Krig og fred – siste utgave av NB21

«Krig og fred» er tema for siste nummer av NB21. Nasjonalbiblioteket rommer uendelige historier – også fra krigen.  I dette nummeret løftes noen av disse historiene frem.

Bilder fra Reidar Eriksens film, som viser glade barn fredsdagene 1945. Eier: Nasjonalbiblioteket
Se amatørfilmen fra fredsdagene i sin helhet

Nylig har vi på vår nettside vist en smakebit av en tidligere ukjent amatørfilm fra fredsdagene i 1945. Nå kan du se hele filmen som viser bilder fra feiringen av freden i Oslo og kongefamiliens hjemkomst.

Logo for festivalen The Nitrate Picture Show.
Magiske nitratfilmer

Filmfestivalen The Nitrate Picture Show ble i år arrangert for første gang ved det amerikanske film- og fotomuseet George Eastman House. I tillegg til originale nitratvisningskopier av blant annet mesterverket Casablanca fra 1942, ble også to norske reklamefilmer fra Nasjonalbibliotekets samling vist ved festivalen.

Billedbokhyllas logo
Billedbok-app fra bokhylla.no utviklet i Hammerfest bibliotek

Mange gode billedbøker er forsvunnet fra bibliotekenes samlinger fordi de er blitt utslitte og derfor ikke lenger er tilgjengelige i papirutgaven. Hammerfest bibliotek hadde en god idé om å gjøre disse billedbøkene tilgjengelige.

Christiane Koren. Eier: Nasjonalbiblioteket
Mor Koren ‒ ”Norges Pleyedatter”

Onsdag 6. mai samles noen av Nordens fremste spesialister på moderne kildeutgivelser i Nasjonalbiblioteket for å fortelle om hvilke muligheter og utfordringer ny teknologi gir for utgivelse av historisk kildemateriale. På seminaret lanseres første del av Nasjonalbibliotekets utgivelse av Christiane Korens 200 år gamle dagbøker, som består av i alt 2 200 håndskrevne sider. Mor Korens dagbøker er en viktig kilde til kulturelle, sosiale, litterære og nasjonale forhold i en avgjørende fase i norsk historie. Her kan du lese Ruth Hemstads artikkel om Mor Koren.

samlingen nettsidene