Nyheter
Foto: Anders Beer Wilse. Eier: Nasjonalbiblioteket
Feirer fotoarven etter Wilse

Anders Beer Wilse (1865–1949) er Norges mest kjente fotograf. Betydningen av fotoarven etter Wilse vil bli presentert av 24 foredragsholdere under et seminar i Nasjonalbiblioteket fredag 12. juni. Denne dagen er det 150 år siden fotografen ble født.

Illustrasjon: Difi "Innbyggerundersøkelsen 2015"
Folkebibliotekene mest populære

Innbyggerundersøkelsen som i dag legges fram av Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT), viser at folkebibliotekene er den mest populære offentlige tjenesten i Norge. Undersøkelsen viser at bibliotekene står sterkt i hele befolkningen og blir satt stor pris på av de som bruker tjenesten. Bibliotekene deler førsteplassen med brannvesenet.

Forsidebilde fra Rambølls rapport "Utredning om e-bøker og utlån i bibliotek"
Departementet har mottatt utredningen om e-bøker

Nylig mottok Kulturdepartementet Rambølls utredning om e-bøker og folkebibliotek. Utredningen gir ifølge kulturminister Thorhild Widvey et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med den nye nasjonale bibliotekstrategien som kommer i sommer. – Jeg mener det vil være mulig å finne frem til modeller som ivaretar både det kommersielle markedet og folkebibliotekene. Denne utredningen kan bidra til det, sier kulturministeren. 

Stillbilde fra filmen "Opp ned er alt abstrakt ... sa pappa"
Kort og godt i Grimstad

Også i år bidrar Nasjonalbiblioteket under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Filmskaper Anne Haugsgjerd stiller til samtale med sin inspirator Eric M. Nilsson, og utvalgte kortfilmer fra begge regissører blir vist. I anledning Anja Breiens 75-årsdag blir det også møte med en av Norges fremste og mest allsidige filmregissører.

Sydpolbrevet. Foto: Nikolaj Blegvad / Nasjonalbiblioteket
Arkivenes skatter frem i lyset

9. juni feires den Internasjonale Arkivdagen verden over. I Nasjonalbibliotekets samling finnes det mange unike dokumenter, og blant disse er Sydpolbrevet. Det ble skrevet av Roald Amundsen til Haakon VII, og brevets reise er et eventyr i seg selv.

Plateomslag fra bandet Kjøtts EP "Et nytt og bedre liv".
Lydbilder – Et sveip over vinylens visuelle kulturhistorie

Nylig åpnet Nasjonalmuseets utstilling Plateomslag. Vinylens comeback på Kunstindustrimuseet i Oslo. Flere av eksemplene som vises her er hentet fra Nasjonalbibliotekets samling.

Jan Tore Sanner under Digidel 2017. Foto: Tom Atle Bordevik
Digidel 2017 lansert

Digidel 2017, et toårig program for økt digital deltakelse, ble nylig lansert av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i Drammensbiblioteket. Nasjonalbiblioteket og Norsk bibliotekforening er med i programgruppen som er nedsatt av Kommunal – og moderniseringsdepartementet.

"Lesende dame" av Else Christie Kielland. Eier: Nasjonalbiblioteket
En lesende og skrivende kvinnes arkiv

Papirer fra arbeidet med å katalogisere biblioteket og arkivet på Baroniet Rosendal og korrespondanse med kolleger, billedkunstnere og lyrikere er en del av førstebibliotekar Solveig Tunolds arkiv. Dette er nå tilgjengelig i Nasjonalbiblioteket.

Plakat for Norsk Uke i Praha.
Norsk filmuke i Praha

Nylig ble sju norske filmer vist i Praha under festivalen Norsk uke. Arrangementet ble til i samarbeid mellom det nasjonale tsjekkiske filmarkivet Národní filmový archiv (NFA) og Nasjonalbiblioteket.

Seksjonsleder Lars Gaustad. Foto: Kjetil Iversen / Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket med i britenes «Save Our Sounds»-prosjekt

Leder for Digital bibliotekutviklings filmseksjon ved Nasjonalbiblioteket, Lars Gaustad, er invitert til å sitte i det rådgivende styret for British Librarys «Save Our Sounds»-prosjekt. Målet med prosjektet er å sikre lydarven for ettertiden.

samlingen nettsidene