Nyheter
Biblioteklederkonferansen 2015 – Strategi og handling
Biblioteklederkonferansen 2015 – Strategi og handling

Biblioteklederkonferansen 2015 finner sted på Scandic Hotel Asker 21.-22.oktober.

Konferansen henvender seg til ledere i folke- og fylkesbibliotek og fag- og forskningsbibliotek, og vi ønsker også velkommen til bibliotekenes eiere, administrasjon og politikere.

SLQ nr 1-2 2015 Access and statistics
SLQ nr 1-2 2015 Access and statistics

Scandinavian Library Quarterly kommer denne gangen ut i form av et dobbeltnummer med temaene tilgjengelighet og statistikk.

Sommerdrømmen
Sommerdrømmen

Sommeren er over oss, og med den kommer gjerne også badeliv og ferie. Fotografen Anders Beer Wilses badebilder fra Oslofjorden viser sommeridyll fra tidligere tider.

Agnes Hiorth med portrett av Olav V. Foto: Nasjonalbiblioteket
Agnes og Olav V

Arkivet etter kunstmålaren Agnes Hiorth (1899–1984) blei tidligare i år ferdig ordna i Nasjonalbiblioteket. Hiorth er særleg kjent for portretta sine av kongefamilien og måla også Kong Olav V. 2. juli i år er det 112 år sidan den folkekjære kongen kom til verda. 

Bibliotheca Nova
Om krig i barne- og ungdomslitteraturen i skriftserien Bibliotheca Nova

Les foredragene fra årets Kari Skjønsberg-dager i det ferske nummeret av skriftserien Bibliotheca Nova, hvor krig i barne- og ungdomslitteraturen er tema.

 Program og påmelding klart for høstens jazzkonferanse
Program og påmelding klart for høstens jazzkonferanse

Programmet for Den 11. nordiske jazzkonferansen er nå klart, og det er åpnet for påmelding for alle som ønsker å delta. Konferansen finner sted på Nasjonalbiblioteket i Oslo fra 22.–23. oktober 2015.

Automatlageret i Rana. Foto: Nasjonalbiblioteket
Regjeringa moderniserer pliktavleveringslova

Stortinget vedtok den 9. juni endringar i pliktavleveringslova, som skal sikre at den digitale kulturarven blir samla inn og tatt vare på for ettertida. Lova vil tre i kraft 1. januar 2016.
– Når lova trer i kraft, kan vi fryse tida, ikkje berre for det som er sagt og skrive eller publisert i skrift, lyd og bilete, men også det som er publisert på nett, sa direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre då Regjeringa gjorde framlegg om endringane i april.  

Reklameplakat for VG fra Nasjonalbibliotekets samling.
VG runder 70 år

Den første utgaven av avisen Verdens Gang, i dag kjent som VG, kom ut 23. juni 1945. Avisen ble startet opp av medlemmer fra Hjemmefronten. Fra Nasjonalbibliotekets arkiv har vi hentet frem et knippe reklameplakater for avisen. 

Forperm til kart med hurtigrutens reisevei. Eier: Nasjonalbiblioteket
På kryss og tvers med reisekart

Turistreiser med tog og båt ble populære mot slutten av 1800- og utover 1900-tallet. Etter hvert kom bilen også til, og med økende reisevirksomhet ble turistkart en blomstrende næring.

Portrett av Ebba Haslund. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Digitalt museum
Ebba Haslunds arkiv: Om lek og alvor

I noen anonyme pappkasser merket «Ubehandlet 176» skjuler det seg historier om levd liv og hemmeligheter. Under Nasjonalbibliotekets arbeid med arkivet etter forfatteren og kritikeren Ebba Haslund dukker det opp en konvolutt med førsteutkastet til debutsamlingen Også vi. I 1945 ble manuskriptet gjemt bort for ikke å havne i de tyske okkupantenes hender.

Samlingen Nettsidene