Nyheter
Stillbilde fra filmen "Opp ned er alt abstrakt ... sa pappa"
Kort og godt i Grimstad

Også i år bidrar Nasjonalbiblioteket under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Filmskaper Anne Haugsgjerd stiller til samtale med sin inspirator Eric M. Nilsson, og utvalgte kortfilmer fra begge regissører blir vist. I anledning Anja Breiens 75-årsdag blir det også møte med en av Norges fremste og mest allsidige filmregissører.

Sydpolbrevet. Foto: Nikolaj Blegvad / Nasjonalbiblioteket
Arkivenes skatter frem i lyset

9. juni feires den Internasjonale Arkivdagen verden over. I Nasjonalbibliotekets samling finnes det mange unike dokumenter, og blant disse er Sydpolbrevet. Det ble skrevet av Roald Amundsen til Haakon VII, og brevets reise er et eventyr i seg selv.

Plateomslag fra bandet Kjøtts EP "Et nytt og bedre liv".
Lydbilder – Et sveip over vinylens visuelle kulturhistorie

Nylig åpnet Nasjonalmuseets utstilling Plateomslag. Vinylens comeback på Kunstindustrimuseet i Oslo. Flere av eksemplene som vises her er hentet fra Nasjonalbibliotekets samling.

Jan Tore Sanner under Digidel 2017. Foto: Tom Atle Bordevik
Digidel 2017 lansert

Digidel 2017, et toårig program for økt digital deltakelse, ble nylig lansert av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i Drammensbiblioteket. Nasjonalbiblioteket og Norsk bibliotekforening er med i programgruppen som er nedsatt av Kommunal – og moderniseringsdepartementet.

"Lesende dame" av Else Christie Kielland. Eier: Nasjonalbiblioteket
En lesende og skrivende kvinnes arkiv

Papirer fra arbeidet med å katalogisere biblioteket og arkivet på Baroniet Rosendal og korrespondanse med kolleger, billedkunstnere og lyrikere er en del av førstebibliotekar Solveig Tunolds arkiv. Dette er nå tilgjengelig i Nasjonalbiblioteket.

Plakat for Norsk Uke i Praha.
Norsk filmuke i Praha

Nylig ble sju norske filmer vist i Praha under festivalen Norsk uke. Arrangementet ble til i samarbeid mellom det nasjonale tsjekkiske filmarkivet Národní filmový archiv (NFA) og Nasjonalbiblioteket.

Seksjonsleder Lars Gaustad. Foto: Kjetil Iversen / Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket med i britenes «Save Our Sounds»-prosjekt

Leder for Digital bibliotekutviklings filmseksjon ved Nasjonalbiblioteket, Lars Gaustad, er invitert til å sitte i det rådgivende styret for British Librarys «Save Our Sounds»-prosjekt. Målet med prosjektet er å sikre lydarven for ettertiden.

 Kart fra Jan Huygen van Linschotens reisebeskrivelse fra 1601. Eier: Nasjonalbiblioteket
Jubileumsseminar for kvensk språk

I år er det ti år siden kvensk ble anerkjent som eget språk i Norge. 27. mai feires jubileet med filmpremiere, boklansering og foredrag.  Nasjonalbiblioteket har i anledning jubileet utviklet helt nye språkteknologiske ressurser for kvensk, som presenteres på seminaret.

Lillebil Ibsen og Hjalmar Fries i filmen Pan. Fotograf ukjent. Eier: Nasjonalbiblioteket
Til Norsk Litteraturfestival med debatt, film og portretter

I år er det 21. gang det arrangeres litteraturfestival på Lillehammer. Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre deltar i debatten Bibliotekløft?. I tillegg bidrar Nasjonalbiblioteket med visning av stumfilmen Pan og foredrag om forfatterportretter.

Liv Aakvik er en av initiativtakerne til Tramteatret. Foto: Elin Olufsen / Nasjonalbiblioteket
Fra opprør til suksess

Tramteatret har sikret sin historie for ettertiden ved å donere arkivet sitt til Nasjonalbiblioteket. De slo igjennom med revyen Deep Sea Thriller i 1977 og ble et av 1980-tallets største norske tv-ikoner med suksess-seriene om Pelle Parafins Bøljeband. Vi har møtt Liv Aakvik som var en av initiativtakerne til den radikale teatergruppen.

samlingen nettsidene