Nyheter
Automatlageret i Rana. Foto: Nasjonalbiblioteket
Regjeringa moderniserer pliktavleveringslova

Stortinget vedtok den 9. juni endringar i pliktavleveringslova, som skal sikre at den digitale kulturarven blir samla inn og tatt vare på for ettertida. Lova vil tre i kraft 1. januar 2016.
– Når lova trer i kraft, kan vi fryse tida, ikkje berre for det som er sagt og skrive eller publisert i skrift, lyd og bilete, men også det som er publisert på nett, sa direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre då Regjeringa gjorde framlegg om endringane i april.  

Reklameplakat for VG fra Nasjonalbibliotekets samling.
VG runder 70 år

Den første utgaven av avisen Verdens Gang, i dag kjent som VG, kom ut 23. juni 1945. Avisen ble startet opp av medlemmer fra Hjemmefronten. Fra Nasjonalbibliotekets arkiv har vi hentet frem et knippe reklameplakater for avisen. 

Forperm til kart med hurtigrutens reisevei. Eier: Nasjonalbiblioteket
På kryss og tvers med reisekart

Turistreiser med tog og båt ble populære mot slutten av 1800- og utover 1900-tallet. Etter hvert kom bilen også til, og med økende reisevirksomhet ble turistkart en blomstrende næring.

Portrett av Ebba Haslund. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Digitalt museum
Ebba Haslunds arkiv: Om lek og alvor

I noen anonyme pappkasser merket «Ubehandlet 176» skjuler det seg historier om levd liv og hemmeligheter. Under Nasjonalbibliotekets arbeid med arkivet etter forfatteren og kritikeren Ebba Haslund dukker det opp en konvolutt med førsteutkastet til debutsamlingen Også vi. I 1945 ble manuskriptet gjemt bort for ikke å havne i de tyske okkupantenes hender.

Nasjonalbiblioteket bidrar til ny internasjonal standard for deling av bilder på nett
Nasjonalbiblioteket bidrar til ny internasjonal standard for deling av bilder på nett

Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre møtte tirsdag 16. juni ledere fra noen av verdens fremste universiteter, nasjonalbibliotek og ikke-kommersielle bildetjenester for å signere en avtale om en ny internasjonal standard for deling av bilder på nett.

Tittelblad tidsskriftet Forloren Skildpadde
Forloren Skildpadde – litterære unge kvinners revansj

For å være en perfekt husmor på 1800-tallet var matretten forloren skilpadde et kulinarisk ideal. De unge frøknene Camilla Collett og Emilie Diriks sto litteraturen nærmere enn kokkekunsten, og kalte i stedet opp sitt eget tidsskrift etter den fornemme retten. Forloren Skildpadde er nå utgitt i NB kilder, Nasjonalbibliotekets serie med elektroniske utgivelser av transkriberte dokumenter fra samlingen.

Foto: Anders Beer Wilse. Eier: Nasjonalbiblioteket
Feirer fotoarven etter Wilse

Anders Beer Wilse (1865–1949) er Norges mest kjente fotograf. Betydningen av fotoarven etter Wilse vil bli presentert av 24 foredragsholdere under et seminar i Nasjonalbiblioteket fredag 12. juni. Denne dagen er det 150 år siden fotografen ble født.

Illustrasjon: Difi "Innbyggerundersøkelsen 2015"
Folkebibliotekene mest populære

Innbyggerundersøkelsen som i dag legges fram av Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT), viser at folkebibliotekene er den mest populære offentlige tjenesten i Norge. Undersøkelsen viser at bibliotekene står sterkt i hele befolkningen og blir satt stor pris på av de som bruker tjenesten. Bibliotekene deler førsteplassen med brannvesenet.

Forsidebilde fra Rambølls rapport "Utredning om e-bøker og utlån i bibliotek"
Departementet har mottatt utredningen om e-bøker

Nylig mottok Kulturdepartementet Rambølls utredning om e-bøker og folkebibliotek. Utredningen gir ifølge kulturminister Thorhild Widvey et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med den nye nasjonale bibliotekstrategien som kommer i sommer. – Jeg mener det vil være mulig å finne frem til modeller som ivaretar både det kommersielle markedet og folkebibliotekene. Denne utredningen kan bidra til det, sier kulturministeren. 

Stillbilde fra filmen "Opp ned er alt abstrakt ... sa pappa"
Kort og godt i Grimstad

Også i år bidrar Nasjonalbiblioteket under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Filmskaper Anne Haugsgjerd stiller til samtale med sin inspirator Eric M. Nilsson, og utvalgte kortfilmer fra begge regissører blir vist. I anledning Anja Breiens 75-årsdag blir det også møte med en av Norges fremste og mest allsidige filmregissører.

samlingen nettsidene