Nyheter
Bibliotheca Nova
Om krig i barne- og ungdomslitteraturen i skriftserien Bibliotheca Nova

Les foredragene fra årets Kari Skjønsberg-dager i det ferske nummeret av skriftserien Bibliotheca Nova, hvor krig i barne- og ungdomslitteraturen er tema.

 Program og påmelding klart for høstens jazzkonferanse
Program og påmelding klart for høstens jazzkonferanse

Programmet for Den 11. nordiske jazzkonferansen er nå klart, og det er åpnet for påmelding for alle som ønsker å delta. Konferansen finner sted på Nasjonalbiblioteket i Oslo fra 22.–23. oktober 2015.

Automatlageret i Rana. Foto: Nasjonalbiblioteket
Regjeringa moderniserer pliktavleveringslova

Stortinget vedtok den 9. juni endringar i pliktavleveringslova, som skal sikre at den digitale kulturarven blir samla inn og tatt vare på for ettertida. Lova vil tre i kraft 1. januar 2016.
– Når lova trer i kraft, kan vi fryse tida, ikkje berre for det som er sagt og skrive eller publisert i skrift, lyd og bilete, men også det som er publisert på nett, sa direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre då Regjeringa gjorde framlegg om endringane i april.  

Reklameplakat for VG fra Nasjonalbibliotekets samling.
VG runder 70 år

Den første utgaven av avisen Verdens Gang, i dag kjent som VG, kom ut 23. juni 1945. Avisen ble startet opp av medlemmer fra Hjemmefronten. Fra Nasjonalbibliotekets arkiv har vi hentet frem et knippe reklameplakater for avisen. 

Forperm til kart med hurtigrutens reisevei. Eier: Nasjonalbiblioteket
På kryss og tvers med reisekart

Turistreiser med tog og båt ble populære mot slutten av 1800- og utover 1900-tallet. Etter hvert kom bilen også til, og med økende reisevirksomhet ble turistkart en blomstrende næring.

Portrett av Ebba Haslund. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Digitalt museum
Ebba Haslunds arkiv: Om lek og alvor

I noen anonyme pappkasser merket «Ubehandlet 176» skjuler det seg historier om levd liv og hemmeligheter. Under Nasjonalbibliotekets arbeid med arkivet etter forfatteren og kritikeren Ebba Haslund dukker det opp en konvolutt med førsteutkastet til debutsamlingen Også vi. I 1945 ble manuskriptet gjemt bort for ikke å havne i de tyske okkupantenes hender.

Nasjonalbiblioteket bidrar til ny internasjonal standard for deling av bilder på nett
Nasjonalbiblioteket bidrar til ny internasjonal standard for deling av bilder på nett

Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre møtte tirsdag 16. juni ledere fra noen av verdens fremste universiteter, nasjonalbibliotek og ikke-kommersielle bildetjenester for å signere en avtale om en ny internasjonal standard for deling av bilder på nett.

Tittelblad tidsskriftet Forloren Skildpadde
Forloren Skildpadde – litterære unge kvinners revansj

For å være en perfekt husmor på 1800-tallet var matretten forloren skilpadde et kulinarisk ideal. De unge frøknene Camilla Collett og Emilie Diriks sto litteraturen nærmere enn kokkekunsten, og kalte i stedet opp sitt eget tidsskrift etter den fornemme retten. Forloren Skildpadde er nå utgitt i NB kilder, Nasjonalbibliotekets serie med elektroniske utgivelser av transkriberte dokumenter fra samlingen.

Foto: Anders Beer Wilse. Eier: Nasjonalbiblioteket
Feirer fotoarven etter Wilse

Anders Beer Wilse (1865–1949) er Norges mest kjente fotograf. Betydningen av fotoarven etter Wilse vil bli presentert av 24 foredragsholdere under et seminar i Nasjonalbiblioteket fredag 12. juni. Denne dagen er det 150 år siden fotografen ble født.

Illustrasjon: Difi "Innbyggerundersøkelsen 2015"
Folkebibliotekene mest populære

Innbyggerundersøkelsen som i dag legges fram av Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT), viser at folkebibliotekene er den mest populære offentlige tjenesten i Norge. Undersøkelsen viser at bibliotekene står sterkt i hele befolkningen og blir satt stor pris på av de som bruker tjenesten. Bibliotekene deler førsteplassen med brannvesenet.

samlingen nettsidene