Nyheter
Bokbåten Epos på jubileumsferd
Bokbåten Epos på jubileumsferd

I 50 år har bokbåten Epos gitt folk langs vestlandskysten litteratur og levende kultur. I går, torsdag, gikk startskuddet for jubileumsferden med feiring i Ålesund. I dag legger Epost fra kai, fullastet med bøker, teater og oppblåsbare planeter!

Langt ind i ensomhetens hvite tryllerike
Langt ind i ensomhetens hvite tryllerike

Stumfilmmusikere finnes fremdeles. Den britiske pianisten Stephen Horne regnes som en av verdens beste. Nå har han laget musikk til de nyrestaurerte stumfilmene Med Roald Amundsen’s nordpolsekspedition til første vinterkvarter (Reidar Lund, 1923) og Maud over Polhavet fra 1926 (Odd Dahl, 1926).

Filmene er restaurert av Nasjonalbiblioteket og kommer på DVD i løpet av året.  

100 titler gjøres tilgjengelige som e-bøker
100 titler gjøres tilgjengelige som e-bøker

Nasjonalbiblioteket vil gjøre 100 nye titler fra den norske litteraturarven tilgjengelige som gratis e-bøker. Dette offentliggjorde nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein under e-boklanseringen av en ny tekstkritisk utgave av Amtmandens Døttre mandag 2. september.

Bibliotekspillet 2013
Bibliotekspillet 2013

Leselystkampanjen Bibliotekspillet åpnes av kulturminster Hadia Tajik på Ski bibliotek tirsdag 3. september. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Kassetten 50 år
Kassetten 50 år

I dag, 30. august, er det 50 år siden kassetten for første gang ble introdusert. Formatet revolusjonerte bruken av musikkopptak. I Nasjonalbiblioteket spilles det fortsatt kassett - samlingen inneholder både dokumentasjonsopptak og innspillinger av kjente artister.

Biblioteklederkonferansen 2013 –  påmeldingsfrist 9. september
Biblioteklederkonferansen 2013 – påmeldingsfrist 9. september

Biblioteklederkonferansen 2013 finner sted 30.-31. oktober på Holmenkollen Park Hotel Rica. Tema er formidling, forvaltning og forvandling. Meld deg på her .

Ny antologi i skriftserien Nota bene: Den engasjerte kosmopolitt. Nye Bjørnson-studier
Ny antologi i skriftserien Nota bene: Den engasjerte kosmopolitt. Nye Bjørnson-studier

Aldri før har så mange artikler om Bjørnstjerne Bjørnson vært samlet mellom to permer. Den engasjerte kosmopolitt. Nye Bjørnson-studier er en samling nyskrevne artikler om Bjørnstjerne Bjørnsons liv, verk og aktualitet i dag. Den tematiske bredden gjenspeiler omfanget av hans virksomhet og viser hvordan en økende interesse for Bjørnson gjør seg gjeldende innenfor ulike disipliner og fagtradisjoner. Antologien lanseres i Nasjonalbiblioteket i dag kl. 13.00.

Nordisk bibliotekkonferanse
Nordisk bibliotekkonferanse

Den nordiske bibliotekkonferansen arrangeres i Stockholm 3.-4. oktober. Konferansen arrangeres av danske Statsbiblioteket, Kungl. biblioteket og Nasjonalbiblioteket. Tema for konferansen er flerspråklighet og læring. Frist for påmelding er 15. september. Les mer og meld deg på her

Utlysning av prosjekt- og utviklingsmidler for 2014
Utlysning av prosjekt- og utviklingsmidler for 2014

Søknadsfrist 1. oktober 2013
Prosjekt- og utviklingsmidlene er en strategisk ressurs som skal bidra til å utvikle bibliotekene og ha verdi utover det enkelte bibliotek. Formålet er å utvikle omstillingsdyktige bibliotek og bedre bibliotektjenester for alle. Rammene til utviklingsmidlene blir fastsatt i vedtak i Stortinget for statsbudsjettet.

IFLA-konferansen 2013
IFLA-konferansen 2013

Lørdag 17. august åpnet den 79. IFLA-konferansen. Konferansen er en årlig, internasjonal bibliotekkonferanse som i år holdes i Singapore. Nasjonalbiblioteket deltar med ti representanter.

samlingen nettsidene