Nyheter
Lansering av 1814–bibliografi: litteratur fra og om 1812–1814
Lansering av 1814–bibliografi: litteratur fra og om 1812–1814

I dag på 200-årsdagen for prins Christian Frederiks ankomst til Christiania lanserer Nasjonalbiblioteket bibliografien: 1814–bibliografi: litteratur fra og om 1812–1814.

Bibliografien gir referanser til norske og utenlandske bøker, artikler i bøker og tidsskrifter knyttet til begivenhetene i Norge og Norden 1812-1814 samt enkelte artikler i norske aviser. Bibliografien inneholder allerede 2170 poster og flere vil bli lagt til. Over halvparten av materialet er digitalisert og arbeidet med dette vil fortsette i 2014.

Hele Rogaland leser i 2013
Hele Rogaland leser i 2013

Rogaland fylkesbibliotek har presentert antologien Makt, ofre og idioter i Rogaland som årets bok i prosjektet Hele Rogaland leser. Gjennom dikt, essays, reportasjer og skjønnlitteratur tegnes et bilde av maktforhold i dagens Rogaland. Mange av tekstene er skrevet av forfattere i eksil i Norge.

Besøkende nr. 4000 i Propaganda-utstillingen
Besøkende nr. 4000 i Propaganda-utstillingen

Besøkende nr. 4000 i utstillingen Propaganda! Russiske og norske plakater 1920-1939 var australske Martin Dupont. Som utvekslingsstudent ved UiO bruker han Nasjonalbiblioteket flittig, og i dag ble besøket belønnet med et eksemplar av utstillingskatalogen Propaganda!

17. mai og Fridtjof Nansen– noen minner
17. mai og Fridtjof Nansen– noen minner

«Fridtjof Nansens Stemme pleier at naa langt og gi et mangedobbelt Ekko» skrev Morgenbladet 18. mai 1915. Han var en ønsket taler, også på nasjonaldagen. Nansen tok vare på flere av sine manuskripter og kladder til 17. mai-taler og samlet også på avisutklipp om talene. Her presenteres noen glimt fra Nansens arkiv.[1]

Ord vi lika!
Ord vi lika!

– Yes! Jeg er først! Jubelen sto i taket blant guttene på niende trinn ved Steigenskolen da nasjonalbibliotekaren åpnet bokpakken som var førstepremien i konkurransen «Språk i ditt liv».  Øverst i pakken lå «Jeg er Zlatan».

Popkult Drammen
Popkult Drammen

Drammensbiblioteket presenterer i disse dager en reklamefilm for konseptet Popkult, avdelingen for ungdom og unge voksne. Filmen er laget med støtte fra Nasjonalbiblioteket og skal vises på kino i Drammen i en kortversjon. 

20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett
20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett

I går, tirsdag, deltok finansminister Sigbjørn Johnsen  i en pressekonferanse på Det Norske Teatret hvor han redegjorde for regjeringens bevilgning av 20 millioner til Prøysen 2014 i revidert statsbudsjett. 15 millioner til innhold i nytt Prøysenhus og 5 millioner til arrangement i regi av Prøysen 2014. Nasjonalbiblioteket er representert i hovedkomiteen for Prøysen 2014.

I skyggen av stormaktenes ideologi
I skyggen av stormaktenes ideologi

Olaf Broch spilte en vesentlig rolle for samarbeidet mellom Russland og Norge i mellomkrigstiden. I Nasjonalbiblioteket kan du se brevsamlingen etter den norske professoren. I utstillingen «Propaganda! Russiske og norske plakater (1920–1939)», som står frem til 25. mai, kan du også se hvilken innflytelse russisk plakatkunst hadde i Norge i samme periode.

Penger til bibliotek og lesing i revidert statsbudsjett
Penger til bibliotek og lesing i revidert statsbudsjett

Kulturdepartementet bevilger i revidert nasjonalbudsjett  2,1 millioner kroner til bibliotek og inkludering. Midlene bevilges til Nasjonalbiblioteket som vil lyse dem ut til bruk i bibliotekene. Det blir også satt av 1,2 millioner til leselyststrategi. Det er Kulturdepartementet som forvalter midlene, som vil bli lyst ut i løpet av kort tid.

Postkort fra Aalesund efter Branden
Postkort fra Aalesund efter Branden

Bybrannen som la Ålesund i ruiner natt til lørdag den 23. januar  1904 er kanskje den største brannkatastrofe som har herjet en norsk by – i alle fall den mest kjente.

samlingen nettsidene