Nyheter
Nora Brockstedt 90 år
Nora Brockstedt 90 år

Vise- og jazzsangeren NORA BROCKSTEDT fyller 90 år søndag 20. januar. Knapt noen norsk utøvende kunstner har vedlikeholdt sin karriere og sin personlige uttrykksform så lenge som henne.

SLQ nr 4/2012: “Libraries support reading skills”
SLQ nr 4/2012: “Libraries support reading skills”

«Libraries support reading skills» er tema for vinterens utgave av SLQ. Her kan du lese om hvordan skandinaviske bibliotek satser på å øke leselysten og bedre leseferdigheter og informasjonskompetanse hos ulike grupper i befokningen: barn, studenter, immigranter og folk med spesifikke lesevansker.

Årets bibliotek 2012
Årets bibliotek 2012

Lom folkebibliotek tildeles prisen som årets bibliotek 2012.
Nasjonalbiblioteket gratulerer!

Ibsen på verdens scener i 2012:  Hedda og Nora vinner igjen, mens Peer rir Norge
Ibsen på verdens scener i 2012: Hedda og Nora vinner igjen, mens Peer rir Norge

Hvert år er Henrik Ibsen en av verdens mest spilte dramatikere. I løpet av fjoråret ble det registrert 165 premierer på hans dramaer, og alle seks kontinenter er representert i Ibsen.nets repertoardatabase. Det er USA, Norge og Tyskland som er de ledende Ibsen-nasjoner, med henholdsvis 31, 23 og 20 premierer i året som gikk.

Utvalgte bibliotek i Troms bygges om
Utvalgte bibliotek i Troms bygges om

- 2013 blir et år hvor det kommer til å skje fysiske forandringer i flere av bibliotekene, sier fylkesråd for kultur og helse i Troms Mariam Rapp (Krf).
Troms fylkeskommunes prosjekt Bibliotekrom i Troms finansieres bl.a.gjennom prosjekt- og utviklingsmidler fra Nasjonalbiblioteket og startet opp i 2012. 

Inviterer barn og unge over heile landet til stor språkkonkurranse
Inviterer barn og unge over heile landet til stor språkkonkurranse

I samband med Språkåret 2013 inviterer Nasjonalbiblioteket alle elevar på 5.–10. trinn og i vidaregåande skule til å delta i ein konkurranse om språk. Vinnarbidraga blir ein del av språkutstillinga Nasjonalbiblioteket skal ha hausten 2013, og alle dei innsende bidraga går inn i samlinga til Nasjonalbiblioteket

Leksikon for alle
Leksikon for alle

Frem til 26. januar kan du se utstillingen All verdens kunnskap. Leksikon fra perm til skjerm i Nasjonalbiblioteket. Få med deg omvisninger, foredrag og familiearrangementet: Hvem, hva, hvor – og hvorfor? Leksikon for alle.

 «Kaptein Hjalmar Johansen er igaaraftens pludselig afgaaet ved døden»
«Kaptein Hjalmar Johansen er igaaraftens pludselig afgaaet ved døden»

Det er i dag 3. januar hundre år siden Fredrik Hjalmar Johansen (f. 1867) tok sitt eget liv i parken ved Solli plass like ved Nasjonalbiblioteket. 

Logo Språkåret 2013
Språk i en digital tid

Kulturminister Hadia Tajik åpner Språkåret 2013 i dag, 2. januar. Språkåret skal være ei inkluderende feiring av det norske språkmangfoldet. Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein har sittet i den regjeringsoppnevnte styringsgruppa for Språkåret 2013. Her kan du lese hennes kronikk "Språk i en digital tid".

Spor av et liv: Johan Friedrich Struensee i NBs arkiver
Spor av et liv: Johan Friedrich Struensee i NBs arkiver

Mange kjenner den dramatiske historien om Johan Friedrich Struensee gjennom den danske filmen En kongelig affære. På toppen av sin makt innførte kongens livlege bortimot 2000 reformer i Danmark-Norge. Nasjonalbibliotekets arkiver inneholder mange spor etter det dramatiske og korte livet til den tyske legen og opplysningsmannen.

samlingen nettsidene