Nyheter
Den første, vakreste digitale bok er kåret av Grafill
Den første, vakreste digitale bok er kåret av Grafill

Den digitale boken Kubbe lager skyggeteater ble den aller første vinneren av den nye kategorien Årets vakreste digitale bok under gårsdagens prisutdeling i Nasjonalbiblioteket.

62 bibliotekprosjekter får støtte
62 bibliotekprosjekter får støtte

Nasjonalbiblioteket gir støtte til 62 ulike prosjekter som skal utvikle folkebibliotekene som debattarenaer. Til sammen 12,1 millioner kroner fordeles mellom de ulike prosjektene.

Et viktig arkiv og tidsbilde til Nasjonalbibliotekets bildesamling
Et viktig arkiv og tidsbilde til Nasjonalbibliotekets bildesamling

Sidsel Jakhelln Semb har donert bilder fra sitt 50-årige virke som fotograf til Nasjonalbiblioteket. Gårsdagens seminar «Fotografi – føringer og frihet» viste frem bredden i Jakhelln Sembs arbeid; fra poetiske svart-hvitt-portretter til reklame- og motefotografier.  

Det 74. norske bibliotekmøtet i Trondheim 26.–28. mars
Det 74. norske bibliotekmøtet i Trondheim 26.–28. mars

Nasjonalbiblioteket deltar med tre faglige seminarer på det 74. bibliotekmøtet i Trondheim: Det digitale Nasjonalbiblioteket som ressurs for lokalhistoriske ressurser, Nasjonal bibliotekutvikling – hva skjer? og Norsk webDewey – hva er nytt?

Utlån av e-bøker i folkebibliotek – utfordringer og muligheter.
Utlån av e-bøker i folkebibliotek – utfordringer og muligheter.

E-bøker har i løpet av få år blitt et alternativ til trykte bøker. Det norske e-bokmarkedet har så langt vært lite utviklet, men det er i vekst, og spørsmålet om hvordan folkebibliotekene skal forholde seg til e-bøker har blitt stadig mer aktuelt. Det er utarbeidet et notat ved Nasjonalbiblioteket og Norsk kulturråds fagadministrasjon hvor det gjøres rede for utfordringer og muligheter knyttet til utlån av e-bøker i folkebibliotek. 

Søker ny nasjonalbibliotekar
Søker ny nasjonalbibliotekar

Kulturdepartementet har nå lyst ut den ledige stillingen som direktør for Nasjonalbiblioteket (nasjonalbibliotekar). Det søkes etter en strategisk og resultatorientert leder som kan bidra til å videreutvikle institusjonens samfunnsoppdrag og posisjon som et spennende og moderne nasjonalbibliotek. Se hele utlysningsteksten på jobbnorge.no

Nytt Bibliotheca Nova – Fra alfabet til relevans
Nytt Bibliotheca Nova – Fra alfabet til relevans

Tema i dette heftet er: Informasjonskompetanse og kildebruk i fagbibliotek. Flere høgskole- og universitetsbibliotek forteller fra sine prosjekter.

Vigdis Moe Skarstein
Offisiell avslutning for Vigdis Moe Skarstein i Nasjonalbiblioteket

Den offisielle avslutningen for Vigdis Moe Skarstein ble markert i Nasjonalbiblioteket i dag torsdag 20. mars. Kulturminister Thorhild Widvey og et stort antall gjester fra ulike kulturinstitusjoner i inn- og utland hadde funnet veien til Henrik Ibsens gate 110 for å være til stede da Moe Skarstein ble behørig avtakket.

Spydeberg bibliotek
Nattåpent på Spydeberg bibliotek

Spydeberg bibliotek i Østfold ble mandag kveld det første åpne/selvbetjente eller også kalt «meråpne» hovedbibliotek i Norge. Åpent bibliotek betyr at bibliotekbrukerne selv får adgang til biblioteket utenom den vanlige åpningstiden. I Spydeberg betyr det at alle registrerte brukere over 18 år kan låse seg inn i biblioteket fra kl. 06 - 22 alle ukens dager og låne på selvbetjeningsautomatene. Det var ordfører i Spydeberg kommune, Knut Espeland, som var den første til å låse seg inn i biblioteket ved hjelp av eget lånekort og pin-kode.

Johan Halvorsen (før 1895). Fotograf: Karl Anton Nyblin (1864–1894). Eier: Universitetet i Bergen.
«Taktstokken ble i hans hånd en tryllestav» – Johan Halvorsen 150 år

Hvis du er blant dem som hører Ønskekonserten klinge ukentlig fra radio, vet du hvem som komponerte den feiende friske kjenningsmelodien? Johan Halvorsen – og musikken var hentet fra "Bojarenes inntogsmarsj". 15. mars i år er det 150 år siden opphavsmannen ble født.

samlingen nettsidene