Nyheter
Norges første «flyfoto»
Norges første «flyfoto»

Sommeren 1906 kunne publikum i Kristiania stige 400 meter over byen i Brødrene Brünners luftballong fra Tivoli. Billetten kostet 5 kroner; en hel ukelønn, men muligheten for luftferd var noe nytt for folk og dette vakte stor interesse. Blant dem som benyttet seg av muligheten var amatørfotografen Fredrik Blom-Olsen som fotograferte byen fra luftballongen. Han ga oss dermed de første flyfotoene fra Norge.

Åpning av Litteraturhusbibliotekene i Vestfold
Åpning av Litteraturhusbibliotekene i Vestfold

Lørdag 21. september åpner samarbeidsprosjektet Litteraturhus Vestfold og publikum ønskes velkommen for å feire at de fire Vestfold-bibliotekene ikke bare skal ivareta tradisjonelle oppgaver, men også tilby et variert litteraturhusprogram.

Forskningstorget 2013
Forskningstorget 2013

Fredag 20. og lørdag 21. september blir Universitetsplassen i Oslo forvandlet til et sydende torg av spennende forskningsaktiviteter for barn og voksne i alle aldre. Nasjonalbiblioteket deltar på Forskningstorget og har stand sammen med Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. Her kan du dykke blant milliarder av ord og gjøre pc-en svømmedyktig i lesing.

Kulturdepartementet deler ut 1,2 millioner kroner til leselystprosjekt
Kulturdepartementet deler ut 1,2 millioner kroner til leselystprosjekt

Som en følge av leselyststrategien lagt frem av regjeringen tidligere i år tildeler Kulturdepartementet nå 1,2 millioner til 14 leselystprosjekt. Listen over tiltak som støttes omfattes av små og store leselystsatsinger fra hele landet.

Stemmerett
Stemmerett

I 2013 feirer vi at det er 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett ved stortingsvalg. Norge var blant de første landene i verden som innførte allmenn stemmerett for både kvinner og menn.

Bokbåten Epos på jubileumsferd
Bokbåten Epos på jubileumsferd

I 50 år har bokbåten Epos gitt folk langs vestlandskysten litteratur og levende kultur. I går, torsdag, gikk startskuddet for jubileumsferden med feiring i Ålesund. I dag legger Epost fra kai, fullastet med bøker, teater og oppblåsbare planeter!

Langt ind i ensomhetens hvite tryllerike
Langt ind i ensomhetens hvite tryllerike

Stumfilmmusikere finnes fremdeles. Den britiske pianisten Stephen Horne regnes som en av verdens beste. Nå har han laget musikk til de nyrestaurerte stumfilmene Med Roald Amundsen’s nordpolsekspedition til første vinterkvarter (Reidar Lund, 1923) og Maud over Polhavet fra 1926 (Odd Dahl, 1926).

Filmene er restaurert av Nasjonalbiblioteket og kommer på DVD i løpet av året.  

100 titler gjøres tilgjengelige som e-bøker
100 titler gjøres tilgjengelige som e-bøker

Nasjonalbiblioteket vil gjøre 100 nye titler fra den norske litteraturarven tilgjengelige som gratis e-bøker. Dette offentliggjorde nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein under e-boklanseringen av en ny tekstkritisk utgave av Amtmandens Døttre mandag 2. september.

Bibliotekspillet 2013
Bibliotekspillet 2013

Leselystkampanjen Bibliotekspillet åpnes av kulturminster Hadia Tajik på Ski bibliotek tirsdag 3. september. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Kassetten 50 år
Kassetten 50 år

I dag, 30. august, er det 50 år siden kassetten for første gang ble introdusert. Formatet revolusjonerte bruken av musikkopptak. I Nasjonalbiblioteket spilles det fortsatt kassett - samlingen inneholder både dokumentasjonsopptak og innspillinger av kjente artister.

samlingen nettsidene