Nyheter
Alle hjerters dag
Alle hjerters dag

St. Valentine's Day, også kalt Alle hjertersdag eller Kjærlighetens dag, markeres den 14. februar. På denne dag skal kjærligheten og romantikken blomstre, og tradisjonelt har dagen blitt feiret med kjærlighetsbrev eller hilsner. Nasjonalbiblioteket markerer dagen ved å vise bønneboken Tolff aandelige Betenckninger, trolig en forlovelsesgave, bundet og forært til den vordende brud i 1684.

Munch-brev digitalisert og tilgjengelig
Munch-brev digitalisert og tilgjengelig

I år feires Edvard Munchs 150-års jubileum. I den forbindelse har Nasjonalbiblioteket digitalisert de mange brevene etter Munch som finnes i vår håndskriftsamling. Brevene ligger ute på Munch-museets nettsted  emunch.no hvor transkriberte versjoner av dem også presenteres. 

Tsjekhov, Onkel Vanja – og Ullmann
Tsjekhov, Onkel Vanja – og Ullmann

Førstkommende lørdag har Nationaltheatret premiere på Anton Tsjekhovs «Onkel Vanja» i Liv Ullmanns regi. Det er første gang Ullmann regisserer på Nationaltheatret, men ikke første gang hun arbeider med «Onkel Vanja», og stykket i seg selv har etter hvert en lang teatertradisjon i Norge. Nasjonalbiblioteket kan dokumentere denne tsjekhovske tradisjonslinjen i både skriftlige utgivelser, bilder og småtrykk og audiovisuelle opptak.

Bibliotek i badedrakt
Bibliotek i badedrakt

I Froland kommune skal biblioteket og ungdomslagets teatergruppe sette opp forestillingen Bukkene Bruse på Badeland i den nye svømmehallen.
Forestillingen er en del av prosjektet Bibliotek i Badedrakt som har fått støtte fra Nasjonalbiblioteket, der hovedmålet er å ta i bruk nye arenaer til formidling av bibliotekets tjenester og litteratur. I dette tilfellet er arenaen Frolands nye aktivitetssted Frolandia.

Gratulerer med dagen, til samer over hele landet!
Gratulerer med dagen, til samer over hele landet!

6. februar feires samisk nasjonaldag for 20. gang av samer i Norge, Sverige, Finland og Russland. Nasjonalbiblioteket gratulerer og benytter anledningen til å minne om at det finnes masse samisk materiale i den digitale bokhylla. Her finner du aviser, bøker, bilder og mye mer.

EFG1914: Digitalisering av film fra første verdenskrig
EFG1914: Digitalisering av film fra første verdenskrig

25 partnere fra hele Europa deltar i prosjektet EFG1914 hvor målet er å digitalisere og tilgjengeliggjøre store deler av filmproduksjonen fra første verdenskrig.
I februar 2014, hundreårsmarkeringen for begynnelsen av første verdenskrig, vil i alt 650 timer film, 5600 fotografier, sensurkort, plakater og tekstdokumenter gjøres tilgjengelige på www.europeana.eu og www.europeanfilmgateway.eu. Mange av filmene som er bevart, rommer uvurderlig dokumentasjon av krigen som rystet verden for snart 100 år siden.

Perspektivrik feiring av Camilla Colletts 200-årsdag
Perspektivrik feiring av Camilla Colletts 200-årsdag

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein ønsket en fullsatt sal velkommen til konferansen Å bli en stemme og feiringen av Camilla Colletts 200-årsdag, onsdag 23. januar. Nasjonalbibliotekaren hadde med sin bakgrunn som litteraturviter med magistergrad i kvinnelitteratur god grunn til å se frem til konferansen.

Leksikon: En bok der man skriver ting man ikke vet mye om
Leksikon: En bok der man skriver ting man ikke vet mye om

Lørdag 19.01.2013 var en liten, men eksklusiv gruppe unge leksikonskribenter samlet for å lage et barneleksikon på Nasjonalbiblioteket. Etter en omvisning i utstillingen All verdens kunnskap – leksikon fra perm til skjerm, der særlig Hakkespettboken ble trukket frem som tidenes mest ultimate leksikon, skred vi til verket.

«… et yppigt overdådigt Festmåltid …» – Camilla Colletts 80-årsdag
«… et yppigt overdådigt Festmåltid …» – Camilla Colletts 80-årsdag

I dag 23. januar er det 200 år siden Camilla Collett ble født. Nasjonalbiblioteket markerer startskuddet for feiringen av både Camilla Collett og Stemmerettsjubileet 2013 med konferansen "Å bli en stemme". Konferansen er fulltegnet, men du kan følge den direkte på nb.no .

 

«Den store Festdag! … Ja, det var en Begivenhed! Uberegnelig i sine Følger for den Sag jeg havde den Ære at repræsentere, takker jeg Gud fordi det forundtes mig at opleve det. Men for denne Repræsentant selv, kom denfor uforberedt for hovedkulds uventet, omtrent som når et håbløst langvarigt På vand og brød pludselig afbrydes med et yppigt overdådigt Festmåltid …»

 

Slik minnes Camilla Collett i brev til Amalie Skram 28. feb.1894 feiringen av hennes 80-årsdag et år i forveien, 23. jan. 1893. På spesiallesesalen i Oslo vises dokumenter rundt 80-årsdagen. 

Fulltegnet Collett-konferanse – gjøres tilgjengelig for alle via strømming på nb.no
Fulltegnet Collett-konferanse – gjøres tilgjengelig for alle via strømming på nb.no

Onsdag 23. januar, i anledning 200-årsjubileet for Camilla Colletts fødsel, arrangerer Nasjonalbiblioteket en konferanse for å belyse Colletts litterære, kritiske og feministiske stemme fra ulike perspektiver. Du kan følge den direkte på pc-en.

samlingen nettsidene