Nyheter
Regjeringserklæringen om bibliotek
Regjeringserklæringen om bibliotek

Den nye regjeringsplattformen er lagt fram, kapittel 11 handler om kultur.I Erklæringen blir det lagt vekt på økt frihet og mangfold i kulturlivet. Om bibliotekene sier erklæringen at: Regjeringen vil forberede bibliotekene på en digital hverdag på en måte som ikke undergraver næringsdrivendes muligheter til å leve av kultur. Regjeringen vil sikre fortsatt gratis utlån av litteratur. Les hele erklæringen

Kinesisk filmskatt funnet i Nasjonalbibliotekets samling
Kinesisk filmskatt funnet i Nasjonalbibliotekets samling

Filmklassikeren Pan si dong (1927) har i Kina vært ansett som tapt inntil Nasjonalbiblioteket fant en kopi av stumfilmen i sin samling i Mo i Rana. Nasjonalbiblioteket har restaurert filmen, som nå er klar for nypremiere under Film fra Sør-festivalen.

Nordisk konferanse om språk og teknologi
Nordisk konferanse om språk og teknologi

Mandag 7. oktober åpnet Nordisk konferanse om språk og teknologi i Nasjonalbiblioteket. Konferansen kaster lys over språkteknologiens betydning for forskning, næringsliv og samfunnsutvikling. Keynote speaker Robin Christopherson viste hvordan ny digital språkteknologi de siste årene har revolusjonert tilværelsen for personer med spesielle behov, ikke minst gjennom overføring til mobile plattformer som for eksempel smarttelefoner.

Det Norske Teatret 100 år
Det Norske Teatret 100 år

6. oktober er det hundre år sidan Det Norske Teatret sette opp si første førestelling i hovudstaden. At Jeppe på Bjerget blei spelt i nynorsk språkdrakt sette sinna i kok hos mange, og det enda med pipekonsert og tumultar utanfor teateret. I dag møter publikum skodespelarar som bruker sin eigen språklege bakgrunn saman med nynorsk. Resultatet er eit dialektnært scenespråk i pakt med teateret sine tradisjonar.

Rekordmange søknader om prosjekt- og utviklingsmidler
Rekordmange søknader om prosjekt- og utviklingsmidler

Til søknadsfristen den 1.oktober har Nasjonalbiblioteket mottatt over 150 søknader om utviklingsstøtte fra bibliotekene. Til sammen er det søkt om ca. 45 millioner kroner til prosjekt i 2014.

Nye forskrifter ute på høring

Kulturdepartementet har lagt fram forslag til ny forskrift om kvalifikasjonskrav for personale i folkebibliotek fram for høring.

Det Norske Studentersamfund 200 år
Det Norske Studentersamfund 200 år

I dag er det 200 år siden Det Norske Studentersamfund ble stiftet. Organisasjonen har til tider hatt stor innflytelse på norsk politisk og kulturell debatt. På Nasjonalbibliotekets spesiallesesal kan du bestille opp håndskrevet materiale fra Daa, Wergeland, Welhaven og andre kjente personligheter fra Det Norske Studentersamfunds historie, som for eksempel Bjørnstjerne Bjørnson.

Fronter leselyst
Fronter leselyst

Langrennsløper Eldar Rønning er en av 25 kjente nordtrøndere som stiller opp på en stor dugnad for leseglede. I dag går startskuddet for kampanjen "Nord-Trøndelag leser" - et treårig prosjekt støttet av Nasjonalbiblioteket.

Hele Kivijärvi-arkivet samlet i Nasjonalbiblioteket
Hele Kivijärvi-arkivet samlet i Nasjonalbiblioteket

Kåre Kivijärvis ikoniske «Hav» inngår i arkivet etter den kjente fotografen. Kivijärvis sønn, Samuel Kivijärvi, har deponert hele arkivet i Nasjonalbiblioteket.

 

Leve Språket! – Utstillingsåpning 26. september
Leve Språket! – Utstillingsåpning 26. september

Det var fullt hus og stor stemning da språkutstillingen Leve språket! ble åpnet i Nasjonalbiblioteket på Den europeiske språkdagen 26. september i Språkåret 2013. Leve språket! er den første utstillingen Nasjonalbiblioteket lager som retter seg spesielt mot barn og unge.

samlingen nettsidene