Nyheter
Logo Språkåret 2013
Språk i en digital tid

Kulturminister Hadia Tajik åpner Språkåret 2013 i dag, 2. januar. Språkåret skal være ei inkluderende feiring av det norske språkmangfoldet. Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein har sittet i den regjeringsoppnevnte styringsgruppa for Språkåret 2013. Her kan du lese hennes kronikk "Språk i en digital tid".

Spor av et liv: Johan Friedrich Struensee i NBs arkiver
Spor av et liv: Johan Friedrich Struensee i NBs arkiver

Mange kjenner den dramatiske historien om Johan Friedrich Struensee gjennom den danske filmen En kongelig affære. På toppen av sin makt innførte kongens livlege bortimot 2000 reformer i Danmark-Norge. Nasjonalbibliotekets arkiver inneholder mange spor etter det dramatiske og korte livet til den tyske legen og opplysningsmannen.

Åpningstider i julen
Åpningstider i julen

Nasjonalbiblioteket holder stengt julaften og nyttårsaften.
I romjulsdagene er åpningstidene fra kl. 10.00 – 15.00. 
Lørdag 29. desember er biblioteket stengt.
Vi ønsker alle en god jul og et godt nytt år!

21,5 millioner deles ut til bibliotekutvikling
21,5 millioner deles ut til bibliotekutvikling

Nasjonalbiblioteket deler ut 21,5 millioner kroner til 90 utviklingsprosjekter i fag- og folkebibliotek for 2013. Det kom inn 127 søknader til sammen.  

Omtrent på denne tida ... ville Thorbjørn Egner fylt 100 år!
Omtrent på denne tida ... ville Thorbjørn Egner fylt 100 år!

På den klingende datoen 12.12.1912, etter sigende kl. 12.00, ble Thorbjørn Egner født på Kampen i Oslo. Gjennom hele året og over det ganske land har 100-års jubileet for den allsidige kunstneren blitt feiret.

Portal om nårdområdene
Nordområdenes kulturarv på nett

12-15. desember arrangeres «Arctic Days» i det russiske nasjonalbiblioteket i St. Petersburg. En felles digital portal for presentasjon av den arktiske kulturarven står på programmet når kulturinstitusjoner i nordområdene møtes på tvers av landegrensene.

Rom for deltakelse åpnet i Nedre Eiker
Rom for deltakelse åpnet i Nedre Eiker

I slutten av november åpnet biblioteket i Nedre Eiker kommune Eiker-rommet, et eget rom for formidling og deling av lokalhistorie for Nedre og Øvre Eiker. Eiker-rommet er en del av det ettårige prosjektet Rom for deltakelse, som fikk 200 000 kroner i støtte fra Nasjonalbiblioteket i 2012.

St Nikolaus – opprinnelsen til julenissen
St Nikolaus – opprinnelsen til julenissen

Den 6. desember er festdagen for St Nikolaus. Nikolaus var blant annet skytshelgen for barn og utgangspunkt for julenissen slik vi kjenner ham i dag.

Julens tiggarbrev
Julens tiggarbrev

I brevsamlinga etter Ivar Aasen finst det fleire tiggarbrev. Her møter ein mange ulike skjebner som bed om hjelp til forskjellige ting. Fleire bed om hjelp til mat og fyring i jula. Ivar Aasen har ord på seg for å ha levd sparsommeleg. Men han har og vore gåvmild mot fattige og særleg hjelpsam mot studentar som kom til Oslo. Han var ikkje gift og familien hans elles budde på Sunnmøre.

Syv slag til jul!
Syv slag til jul!

Nå er det desember og tid for julebakst. Etter gammel tradisjon skulle det helst bakes minst syv slags kaker til jul. Til jul skulle det ikke spares på godsakene. Som regel var baking noe man sto for selv på gårdene rundt omkring, men det fantes også profesjonelle bakstefolk som gikk fra gård til gård og gjorde unna bakingen. Hvilke sorter som ble bakt, kunne variere fra sted til sted.

samlingen nettsidene