Nyheter
Tromsøhistorie på nett
Tromsøhistorie på nett

Bli med på en byhistorisk vandring i Tromsø med mobilen. Tromsø bibliotek og byarkivs lokalhistoriske samling har laget et byhistorisk kart over Tromsø hvor du kan klikke deg fra hus til hus etter hvert som du rusler rundt i byen.

Norske 3D-filmer fra 1953 på Cinemateket
Norske 3D-filmer fra 1953 på Cinemateket

Tirsdag, 27. mai kl. 18.00 intervjuer Morten Skallerud sjefsfotograf Gunnar F. Syvertsen om hans pionerarbeide med norsk 3D-film i Tancred kino i Filmens hus, Dronningens gate 16. Morten Skallerud har utført restaureringen av filmene for Nasjonalbiblioteket. Alle 3D-filmene av Syvertsen vises denne kvelden. Det vil også vises Filmavis i 2D og 3D, fra de hektiske ukene våren 1953, da 3D-film kom til Norge.

Håndtegnede veikart
Håndtegnede veikart

Fredag 23. mai blir over 100 håndtegnede veikart fra begynnelsen av 1800-tallet overført fra Universitetsbiblioteket i Oslo til Nasjonalbiblioteket. I forbindelse med at kartene nå kommer til Nasjonalbiblioteket har Universitetsbiblioteket og Nasjonalbiblioteket laget en utstilling om disse veikartene og deres plass i norsk kartleggingshistorie.  Utstillingen er på Galleri Sverdrup i Georg Sverdrups hus på Universitetet og står frem til 14. juni.

Ny nasjonalbibliotekar
Ny nasjonalbibliotekar

Aslak Sira Myhre ble utnevnt til nasjonalbibliotekaren i statsråd i dag 23.05.

Forventningens tid: Musikken rundt 1814
Forventningens tid: Musikken rundt 1814

Hva foregikk i musikklivet rundt 1814? Fantes det noen norske komponister? Hva komponerte og spilte de? Mange musikkmanuskripter og også bøker og avisoppslag som omtaler musikklivet fra årene rundt 1814 er tilgjengelig i Nasjonalbibliotekets digitale bibliotek.

"Ja, vi elsker dette landet"
"Ja, vi elsker dette landet"

I den talen Bjørnstjerne Bjørnson holdt da Nordraak-statuen skulle avdukes i Berlin 17. mai 1906, pekte han på at tonesettingen av ”Ja, vi elsker” hadde kvaliteter som skilte den fra andre nasjonalsangers melodier. Mens de fleste kan være preget av idyll, melankoli eller opprør, er vår åpen og fri, ”selvhævdende uden Skryt. Den forløser i Toner uden Overdrivelse og uden Sentimentalitet”.[1]

Seminar i Nasjonalbiblioteket:  Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914
Seminar i Nasjonalbiblioteket: Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914

Torsdag 15. mai, på 100-årsdagen for åpningen av jubileumsutstillingen på Frogner i 1914, samles forskere fra inn- og utland for å diskutere utstillingen som mediebegivenhet og nasjonsbygger.

Ny skriftserie: NB kilder
Ny skriftserie: NB kilder

Fredag lanserer Nasjonalbiblioteket den nye e-skriftserien NB kilder. Serien utgir kvalitetssikrede transkripsjoner av viktige dokumenter fra Nasjonalbibliotekets privatarkivsamling. I forbindelse med publiseringen av den første e-boka «… at ryste en Constitution ud af Ermen» arrangeres det et lanseringsseminar i Nasjonalbiblioteket 16. mai.

Seminar i Nasjonalbiblioteket: Ut i verda. Kjartan Fløgstad 70 år
Seminar i Nasjonalbiblioteket: Ut i verda. Kjartan Fløgstad 70 år

Kjartan Fløgstad fyller 70 år, og Nasjonalbiblioteket tjuvstartar feiringa med eit seminar om forfattarskapen hans, onsdag 14. mai. To av dei som skal halde føredrag, er Dag Solstad og Marit Eikemo. Jubilanten får dessutan presentert resultatet av jakta på den ultimate fløgstadske setninga.

Utlysning av tilskudd til nettbaserte leksikon
Utlysning av tilskudd til nettbaserte leksikon

Nasjonalbiblioteket lyser ut tilskudd til nettbasert leksikon.
Kriteriene for ordningen er fastsatt av Kulturdepartementet.

samlingen nettsidene