Nyheter
Stambøker fra 1814-tiden
Stambøker fra 1814-tiden

I sommer viser vi frem blomstermotiver i monteren på Spesiallesesalen. Blomstertegningene er fra stambøker som har tilhørt kvinner i tiden rundt 1814.

Foto: Nina Fossli Eliasson
Festivalbibliotek på Eidsvoll

I 2014 markeres den norske Grunnloven sitt 200-årsjubileum. Samtidig er det 185 år siden Eidsvoll bibliotek ble etablert i form av Henrik Wergelands almuesamling. I år markerer også Fylkesbibliotekets bibliotekbusser sine 50 år på veiene i Akershus fylke. Dette feires gjennom prosjektet Festivalbibliotek Eidsvoll 1814 : 2014.

Lokk og laling i Nasjonalbiblioteket
Lokk og laling i Nasjonalbiblioteket

Tirsdag 17. juni lanserte Nasjonalbiblioteket «Rosekolla – vokal folkemusikk fra seterlivet», en ny CD med feltopptak av lokk og laling utgitt av tidligere Norsk Folkemusikksamling, som nå er en del av Nasjonalbiblioteket.

Historisk tilbakeblikk under Kortfilmfestivalen
Historisk tilbakeblikk under Kortfilmfestivalen

Fredag 13. juni gikk spesialprogrammet Kvinnefortellinger – novellefilm av kvinnelige regissører 1967–1983 av stabelen under den 37. Kortfilmfestivalen i Grimstad. Fire nyrestaurerte norske novellefilmer ble vist under arrangementet, som var det første i rekken av filmhistoriske program Kortfilmfestivalen og Nasjonalbiblioteket vil samarbeide om i årene fremover.

Ut og fly med Prøysen
Ut og fly med Prøysen

Som en del av Nasjonalbibliotekets prøysensatsing i 2014 ble store prøysenplakater montert på Gardermoen natt til 12. juni. 

Nytt NB21
Nytt NB21

Sommerens utgave av NB21 oppsummerer tiårsperioden som har gått siden Nasjonalbiblioteket vedtok strategiplanen som sier at institusjonen skal være kjernen i et norsk digitalt bibliotek. I tillegg til artikler relatert direkte til Nasjonalbibliotekets samling kan du også lese et intervju med den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen, kulturminister Thorild Widvey og komponisten Cecilie Ore.

Ny nettportal: Statsmaktene
Ny nettportal: Statsmaktene

I samband med grunnlovsjubileet lanserer Nasjonalbiblioteket ein eigen inngang til digitalt materiale knytta til Stortinget, regjeringa og domstolane. Portalen vil gjere materialet lettare tilgjengeleg både for forskarar og den interesserte ålmenta.

Joachim Nielsen 50 år
Joachim Nielsen 50 år

Joachim Nielsen stod for et av de tydeligste kunstnerskapene i norsk rockehistorie. 8. september 2014 ville han fylt 50 år. I anledning dagen inviterer Nasjonalbiblioteket til utstillingsåpning og seminaret Hvis jeg var deg om Nielsens unike låter og tekstunivers. Plateselskapet JEPS slipper jubileumsboksen STOPP! (siste skive fra graven) og arrangerer konsert med Valentinerne og Valentourettes på Rockefeller om kvelden.

7. juni fyller Kjartan Fløgstad 70 år
7. juni fyller Kjartan Fløgstad 70 år

14. mai i år tjuvstarta Nasjonalbiblioteket feiringa av Kjartan Fløgstad sin 70-årsdag med seminaret Ut i verda. Fløgstad 70 år.  No kan du sjå og høyra opptaka frå seminaret.

Samarbeidet mellom Nasjonalbiblioteket og Kortfilmfestivalen styrkes
Samarbeidet mellom Nasjonalbiblioteket og Kortfilmfestivalen styrkes

Nasjonalbiblioteket og Kortfilmfestivalen har et felles ønske om å skape stabile rammer for formidling av norsk filmhistorie, og har inngått en treårig samarbeidsavtale om filmhistoriske program under festivalen. Årets samarbeidsprosjekt er Kvinnefortellinger – novellefilm av kvinnelige regissører 1967–1983.

samlingen nettsidene