Nyheter
Folkebibliotekstatistikken for 2013: Stabilt bokutlån og flere arrangementer i bibliotekene
Folkebibliotekstatistikken for 2013: Stabilt bokutlån og flere arrangementer i bibliotekene

Utlånet av barnebøker øker. Utlånet av musikk og film synker, det viser bibliotekstatistikken for 2013.

Over Nordsjøen i aeroplan
Over Nordsjøen i aeroplan

30. juli er det hundre år siden Nordsjøen ble krysset med fly for første gang. Flyveren var nordmannen Tryggve Gran (1889–1980) i et selveid lite fransk fly av typen Blériot XI-2 monoplan. Turen fra Scotland like nord for Aberdeen til Reve på Jæren tok fire timer og ti minutter, en avstand på 550 kilometer.

Virkelighet i tegneserier
Virkelighet i tegneserier

Den dokumentariske tegneserien er i vinden for tiden. I løpet av de siste årene har mange av verdens fremste tegneserieskapere utgitt sterke historier fra virkeligheten. Også norske tegneserieskapere har kommet med nyskapende bøker om faktiske hendelser og historiske personer. Du kan lese flere av disse i bokhylla.no.

To tusen mennesker i Alf Prøysens bursdagsselskap
To tusen mennesker i Alf Prøysens bursdagsselskap

Om lag to tusen mennesker deltok da Prøysens 100-årsdag ble feiret på Rudshøgda 23. juli.

Foto: Håvard Hole
Biblioteklandskap i endring – sluttrapport fra Hordaland fylkesbibliotek

Fylkesbiblioteket ønsket i samarbeid med staten og kommunane å utvikle robuste og omstillingsdyktige bibliotek i fylket som tilbyr alle innbyggjarane betre bibliotektenester. Hovedinnhaldet i det treårige prosjektet (2011-2013) har vore kompetanseheving, utvikling av modellar, infrastruktur og stimulering av kreativitet og nytenkning.

En sommerdag på Helgeland
En sommerdag på Helgeland

Nasjonalbiblioteket har satt i gang en nasjonal redningsaksjon for å samle inn, bevare og tilgjengeliggjøre Widerøes flyfotoarkiv. Fotografiene er en viktig kulturhistorisk kilde som viser landskap, bosettingsmønster og næringsliv over hele landet på 50- og 60-tallet. Teksten "En sommerdag på Helgeland" er hentet fra siste nummer av Nasjonalbibliotekets magasin, NB21, hvor Widerøe-prosjektet blir presentert.

Sommerradio på 30-tallet
Sommerradio på 30-tallet

På nb.no har du tilgang til mer enn 2700 radioprogram fra årene 1933-1945. Vi har plukket ut smakebiter fra NRK-arkivet som viser at begrepet sommerradio nok var gjeldende også på 30-tallet.

Foto: Nikolaj Jonas Blegvad
Nytt nummer av SLQ: Collections in the digital era

Sommerutgaven av Scandinavian Library Quarterly har som hovedtema samlinger i en digital tidsalder.  Det handler om e-bøker, digital formidling og nye søkemuligheter i digitalt tekstmateriale.  Fra Norge presenteres "Aktive hyller" og "n-gram"-søk.

Biblioteklederkonferansen 2014 - VENDEPUNKT
Biblioteklederkonferansen 2014 - VENDEPUNKT

Biblioteklederkonferansen 2014 finner sted på Scandic Hotel Asker 22.-23.oktober. Med VENDEPUNKT som overordnede tema ønsker vi å vise til hvilke retninger som vil seg gjøre gjeldende både når det gjelder bibliotekutvikling, kultur- og bibliotekpolitikk og ulike lederskift framover.

Skuddene i Sarajevo i norske avisspalter
Skuddene i Sarajevo i norske avisspalter

29. juni 1914 stod den dramatiske overskriften "Østerrikes tronfølger og hans gemalinde myrdet" på førstesiden i Utstillingsavisen for Jubileumsutstillingen i Kristiania. Skuddene i Sarajevo utløste en krise som førte til utbruddet av første verdenskrig, og den spente situasjonen i Europa ble raskt fanget opp av norske aviser.

samlingen nettsidene