Nyheter
Tilskudd til audiovisuelle tegnspråkbøker –  søknadsfrist 12. januar
Tilskudd til audiovisuelle tegnspråkbøker – søknadsfrist 12. januar

Nasjonalbiblioteket utlyser midler til produksjon av audiovisuelle tegnspråkbøker for 2015. Midler til produksjon av tegnspråkbøker fastsettes hvert år over statsbudsjettet. Midlene blir lyst ut slik at produksjonsmiljøer med kompetanse innen tegnspråk kan søke om støtte til produksjon av tegnspråkbøker.

Julekalender fra Nasjonalbiblioteket
Følg vår julekalender på nett

Bak hver kalenderluke skjuler det seg fantastiske julebilder fra Nasjonalbibliotekets samling.

Slektsforskerdagen ble en suksess
Slektsforskerdagen ble en suksess

Slektsforskerdagen 22. november var viet til slektsforskning og lokalhistorie gjennom innføring i Nasjonalbibliotekets kilder og hjelpemidler. Det skulle vise seg at slektsforskning er populært: Auditoriet var fylt til randen.

Kongelige bilder i Nasjonalbiblioteket
Kongelige bilder i Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets samling inneholder flere tusen fotografier, trykk og postkort med kongelige motiver. Tirsdag 25. november tas noen av disse frem og belyses av foto- og kongehistorikere på seminaret «Kongelige bilder». Blant foredragsholderne er Tor Bomann-Larsen, Hanne Holm-Johnsen og Trond Bjorli.

Brageprisen 2014: Hedersprisen gikk til Vigdis Hjorth
Brageprisen 2014: Hedersprisen gikk til Vigdis Hjorth

Årets Hederspris gikk til Vigdis Hjorth, i følge juryen «for hennes markante stemme, synlige engasjement, store forfatterskap og evne til å løfte fram kvinnelige erfaringer».

Dagbok fra en kongelig Norgesreise
Dagbok fra en kongelig Norgesreise

Offiseren, kammerherren og tegneren Fritz von Dardel var med da Norges visekonge kronprins Carl i 1856 dro på en tre måneders rundreise i landet. Hans nedtegnelser, som er på fransk, kan nå ses i monteren på Spesiallesesalen.

"Håndplukket – på utflukter i billedarkivet."
"Håndplukket – på utflukter i billedarkivet."

En forelesningsdag om bildet av dyr og natur i arkiv og samlinger.

CMYK(t) - 50 år i norsk design. Seminar om Bruno Oldani og hans verk
CMYK(t) - 50 år i norsk design. Seminar om Bruno Oldani og hans verk

Torsdag 13. november ble det avholdt et seminar om Bruno Oldani og hans verk i Nasjonalbiblioteket. Oldani har virket innen norsk design i 50 år og i denne perioden har hans design preget vår visuelle virkelighet fra Pax-bøker til Flytoget. I 2011 bestemte Oldani seg for å donere eksemplarer av sine produksjoner til Nasjonalbiblioteket. Donasjonen bidrar til at dette viktige materialet som bl.a. inkluderer plakater, platecover og bokomslag blir sikret og tatt vare på for ettertiden.

Unike tidsbilder fra 1. verdenskrig
Unike tidsbilder fra 1. verdenskrig

I Nasjonalbibliotekets filmarkiv finnes mange filmer fra perioden 1914-1918, både norske og utenlandske. Et utvalg av disse filmene er satt sammen til et program som vil bli vist på festivalen Movies on War på Elverum torsdag 13. november. 

Ibsens pengesedler
Ibsens pengesedler

Henrik Ibsen kom økonomisk på fote de årene han med kone og sønn bodde i Roma (1864-68). Men familiens private forbruk var fortsatt beskjedent. Ibsens svigerdatter Bergliot Ibsen forteller at det ofte var mangel på kontanter. Som presang til sin kone Susanna ga Ibsen henne selvlagede pengesedler med et beløp som kunne innløses når det kom penger fra forlaget. Selv om hans velstand stadig økte, fortsatte han med denne presang-praksisen til utpå 1880-tallet. Det er nærliggende å tro at det ble et rituelt, humoristisk innslag i familielivet.

Du kan få se pengesedlene på omvisningen 12. november. Velkommen!

samlingen nettsidene