Nyheter
Foto: Kjetil Iversen
Samisk bibliografi i ny utgåve

Den nye utgåva av Samisk bibliografi lanseres av Nasjonalbiblioteket på Samefolkets dag 6. februar. I bibliografien kan du lett finne fram til det meste som er utgitt i Noreg på samisk og om samiske tilhøve sidan 1945. Bøker, tidsskrift, teikneseriar og musikk er noko av det du kan søkje opp.

Amundsen og andre polfarere på YouTube
Amundsen og andre polfarere på YouTube

Heltemot, iskulde, snø og særegen natur er ingredienser i filmer fra polområdet. En spilleliste på nettstedet YouTube gir deg nå tilgang til åtte norske stumfilmer med materiale fra Arktis og Antarktis i perioden 1910 til 1928. Inkludert her er to utgaver av Roald Amundsens sydpolferd.

Foto: Deichmanske bibliotek
Sakprosa raskere til bibliotekene

Kulturrådet har gjort endringer i innkjøpsordningen for sakprosa for voksne. Endringene medfører blant annet at bøkene kommer raskere til bibliotekene og at e-bøker inkluderes. Det vil også bli tydeligere hva slags bøker ordningen omfatter.

Henki Kolstad. Foto: Nasjonalbiblioteket.
Skuespilleren Henki Kolstads 100-årsdag feires

Den folkekjære skuespilleren Henki Kolstads 100-årsdag feires 3. februar med seminar og utstilling i Nasjonalbiblioteket. Skuespillerkollega Toralv Maurstad og professor Thoralf Berg er blant dem som bidrar med fortellinger og foredrag om Kolstads karriere. 

Foto: Anders Beer Wilse, 1910. Digital kopi av glassnegativ 16X21 cm. Eier: Norsk Folkemuseum.
En fot i båten og en på jorda

Lofotfisket har sesong i perioden februar til og med april. I vår tid betaler tilreisende for å være med de erfarne fiskerne, med håp om å dra opp velsmakende skrei. Slik var det ikke før i tiden. Den gangen var det gammel tro og tradisjon som var med om bord når fiskerbonden la fra land.

Sprer kunnskap via wikiverksteder
Sprer kunnskap via wikiverksteder

Wikipedia er en viktig nettkilde til kunnskap. Tanken bak det internasjonale leksikonet er at alle skal kunne bidra med informasjon. Siste onsdag hver måned fra og med 28. januar inviterer Nasjonalbiblioteket i samarbeid med Wikimedia Norge til månedlige wikiverksteder. 

Rolf Sørlie, Knut Lier-Hansen og Knut Haukelid i en scene fra filmen Kampen om tungtvannet. (Foto: Nasjonalbiblioteket)
Kampen om tungtvannet: Tidsvitnene

Å lage fiksjon av sanne hendelser byr på utfordringer. Mange har engasjert seg i debatten om historiefortellingen i NRKs pågående TV-serie Kampen om tungtvannet. Ønsker du å finne nøkkelen til hva som virkelig skjedde da norske soldater gikk til angrep på tungtvannsproduksjonen på Vemork i Telemark under andre verdenskrig, rommer Nasjonalbibliotekets samling unike kilder.

Nye retningslinjer gir endring i fordelingsnøkkelen.
Innkjøpsordning endret for ny norsk skjønnlitteratur

Fra 1. januar i år gjelder nye retningslinjer for innkjøpsordningene som gjelder ny norsk skjønnlitteratur.

Olav Solberg, Astrid Nora Ressem, Velle Espeland og Aaste Kveset fra NRK. (Foto: Liv Kreken)
Høyr mellomalderballadar frå Nasjonalbiblioteket i NRK Radio

Slå på programmet Spillerom på NRK P2 på onsdagar mellom klokka 11.00 og 12.00 for å verte kjend med ei handfull norske mellomalderballadar. Høyr tilsette ved Nasjonalbiblioteket fortelje om ulike balladar og historiar rundt dei.

Utsnitt av plakaten til slektforskerkursene
Slektsforskning i flere av landets biblioteker

Slektsforskning er i vinden, og denne våren bidrar Nasjonalbiblioteket til kurs i flere av landets biblioteker. Bodø, Østre Toten, Stord, Stokke og Røros står for tur.

samlingen nettsidene