Nyheter
Ressursside om grunnlovsjubileet
Ressursside om grunnlovsjubileet

Nasjonalbiblioteket feirer grunnlovsjubileet 1814–2014 med en ressursside som gir tilgang til relevant materiale. I 2014 og de påfølgende årene vil denne ressurssiden fylles med stadig flere bøker, bilder, tidsskrifter, aviser og annet relevant stoff. Det av materialet som ennå ikke er blitt digitalisert får du tilgang til i Nasjonalbibliotekets lokaler i Oslo.

Time bibliotek er Årets bibliotek 2013
Time bibliotek er Årets bibliotek 2013

Time bibliotek er Årets bibliotek 2013. Nasjonalbiblioteket gratulerer!

 – Det har vært en nesten umulig jobb og et vanskelig valg. Vi kunne ha delt ut tre priser. Det skjer mye spennende i bibliotekverden, og alle de nominerte er særegne bibliotek. Vi har valgt en vinner som er både moderne og tradisjonell. Time bibliotek har som motto: «En oase for kunnskap og oppleving». Og vinneren er en oase, sa jurymedlem og leder for venstre, Trine Skei Grande, da hun kunngjorde vinneren av Årets bibliotek.

Kongeslottet i Christiania, 1840–45. Fotograf: Petter Otto Testman
Fotohistorisk seminar om daguerreotypi i Najonalbiblioteket

Tirsdag 7. januar var det 175 år siden daguerreotypi-metoden ble presentert for offentligheten. Samme dag arrangerte Nasjonalbiblioteket et seminar om denne første vellykkede fotografiske prosessen. Fordragsholdere fra Nederland, Italia og Norge, og stor deltakelse fra det norske fagmiljøet, gjorde dette til en fin markering av merkedagen.

Ny utgave av Bibliotheca Nova
Ny utgave av Bibliotheca Nova

Hefte nr 3. i serien Bibliotheca Nova er sendt til alle landets folke- og fylkesbibliotek. Tema denne gang er bibliotek og helse. Heftet presenterer flere innovative prosjekter i skjæringspunktet bibliotek-helse, deriblant "Seniorgamer",  utviklet av Drammensbiblioteket.

Ny forskrift om kvalifikasjonskrav for personale i folkebibliotek
Ny forskrift om kvalifikasjonskrav for personale i folkebibliotek

Kulturdepartementet la den 20.desember fram den nye forskriften om kvalifikasjonskrav for personale i folkebibliotek. Forslaget om ny forskrift har vært ute på høring og 55 høringsinstanser har kommet med innspill til forskriftene.

Grunnlovsjubileet 1814-2014
Grunnlovsjubileet 1814-2014

På årets første dag minner vi om grunnlovsjubileet som vil feires i månedene som kommer. I Nasjonalbiblioteket markeres tohundreårsjubileet for grunnloven med en digital utstilling av 200 bilder som har vært med på å forme forestillingene om et norsk nasjonalt felleskap, fra perioden 1814 - 2014. Utstillingen åpner 30. januar

Alf Prøysen i alle kanaler
Alf Prøysen i alle kanaler

Snart, veldig snart går vi inn i 2014 og vil feire 100-årsjubileet for forfatteren og artisten Alf Prøysen.
25. september åpner Nasjonalbiblioteket utstillingen Pop! Alf Prøysen i alle kanaler. Allerede tidlig i januar tilbyr vi alle folkebibliotek og fag- og forskningsbibliotek i landet en plakatutstilling med samme tittel. 

Åpningstider julen
Åpningstider julen

Mandag 23. desember er åpningstidene fra kl. 09.00 – 15.00.
I romjulen er åpningstidene fra kl. 10.00 – 15.00. 
Lørdag 28. desember er biblioteket stengt.

 

Mediateket er stengt hele julen.
Nasjonalbiblioteket holder stengt julaften og nyttårsaften.

Vi ønsker alle en god jul og et godt nytt år!

Årets siste nummer av SLQ: Library leadership
Årets siste nummer av SLQ: Library leadership

Årets siste nummer av SLQ tar opp ledelse i bibliotek.

Verden twitrer om bokhylla
Verden twitrer om bokhylla

Verden har fått øynene opp for bokhylla og deler oppdagelsen på twitter i stor skala. Nyhetssaken som ble publisert på nettstedet til The Atlantici begynnelsen av desember, har utløst et skred av twittermeldinger og mange artikler i utenlandske nyhetsmedier. The Independent skriver: We can only hope they've translated Shakespeare for us.

samlingen nettsidene