Nyheter
Karin Krog og John Surman spilte under åpningen. Foto: Nikolaj Blegvad / Nasjonalbiblioteket
Krog og Surman live på Nasjonalbiblioteket

Under åpningen av Nasjonalbibliotekets utstilling Jazz- foto og fortellinger fra arkivet fremførte Karin Krog og John Surman både klassikere og egenkomponert materiale. Klikk "Les mer" for å se videoklippet med låten SAS Blues

Christian Ihle Hadland ved flygelet og Isa Katharina Gericke presenterte Haydn musikalsk
Haydn på norsk

«Han var en beskjeden, stillfaren og ujålete mann, med bena plantet på jorda, gjerne oppi et par gummistøvler.» Slik ble professor i musikkvitenskap Nils Grinde (1927–2012) skildret av Unni Boretti fra Musikk-Husets Forlag under lanseringen av Grindes bok om Joseph Haydn i Nasjonalbiblioteket mandag 2. mars. 

Sølvbelagt fotogull på nettutstilling
Sølvbelagt fotogull på nettutstilling

I nettutstillingen Photography on a Silver Plate møter du mennesker og steder slik de ble fremstilt i 1800-tallets fotopionertid gjennom såkalte daguerrotypier.

Flere forfattere
Nytt blikk på krig i barne- og ungdomslitteratur

Krig i barne- og ungdomslitteratur er temaet for Kari Skjønsberg-dagane som blir arrangert i Nasjonalbiblioteket 5. og 6. mars. På konferansen vil sentrale forskarar presentere ny kunnskap på området, det blir prisutdeling og møte med forfattarane Marianne Kaurin og Helga Flatland.

Aslak Sira Myhre på Høgskolen i Oslo og Akershus
På jobb for fremtidens bibliotek

Aslak Sira Myhre har vært tydelig på at han har en klar misjon i sin rolle som direktør for Nasjonalbiblioteket. Hvor veien går videre for Nasjonalbiblioteket, var en viktig del av budskapet til om lag 20 bibliotekarstudenter som møtte Sira Myhre denne uken.

Fra innspillingen av Morderen uten ansikt (Leif Sinding, 1936) på Norsk Films atelier på Jar. Foto: Norsk Film A/S
80 års filmhistorie på Jar

 – Det å reise en norsk filmindustri, det er en landssak, sa byggekomiteens formann, overrettssakfører Georg Resch, da atelieret til Norsk Film AS ble åpnet på Jar 2. mars 1935.

Karin Krog og John Surman tonesatte utstillingsåpningen 26. februar. Foto: Nikolaj Blegvad/Nasjonalbiblioteket
Satte tone til jazzhistorien

Sangeren Karin Krog og musikeren John Surman bidro til autentisk atmosfære under åpningen av utstillingen «Jazz – foto og fortellinger fra arkivet» torsdag 26. februar.  Her vises fotografier og annet materiale fra Nasjonalbibliotekets arkiv som bildelegger norsk jazzhistorie i perioden 1930–1990.

Plakat til utstillingen "Den røde rubin. Erotiske overtredelser i norsk litteratur".
Mykle hedres med plakatutstilling

I 2015 er det 100 år siden Agnar Mykle ble født. Som en del av markeringen tilbys landets biblioteker plakatutstillingen Den røde rubin. Erotiske overtredelser i norsk litteratur.

Karin Krog i Roger Arnhoff Studio, Oslo, 25. august 1966. Fotograf: Thore Hvass. Eier: Nasjonalbiblioteket
Norsk jazzhistorie på utstilling

– Nasjonalbibliotekets jazzsamling er en skattkiste for musikkinteresserte, sier seksjonsleder Richard Gjems. I utstillingen Jazz – foto og fortellinger fra arkivet som åpner torsdag 26. februar i Nasjonalbiblioteket, vises et utvalg av de rundt 12 000 fotografiene som finnes i samlingen. Her fortelles sjangerens mangfoldige historie i Norge i perioden 19301990.

Side fra boken om djevlebesettelsene i Køge. Foto: Nasjonalbiblioteket
De djevlebesattes tidsalder

– Å lese disse historiene blir litt som å se en moderne skrekkfilm, med folk som blir løftet i luften og andre beskrivelser av de som blir djevlebesatte, det er skikkelig skumle saker, forteller kulturhistoriker John Ødemark.  Denne uken inviterer Nasjonalbiblioteket, Universitetet i Bergen og Reformationshistorisk Nætverk Danmark til seminar om bokkulturen under reformasjonstiden.

samlingen nettsidene