Nyheter
Konsertplakat Mesterstykke
Opplev samtidskomponistene

Norsk samtidsmusikk sto i første rekke under de to Mesterstykke-konsertene som nylig ble holdt i Nasjonalbiblioteket. Her ble blant annet Bjørn Bolstad Skjelbreds Nocturnal transition urframført. Opplev arrangementet gjennom våre videoer fra konsertene.

Karen Rygh informerer besøkende ved standen i Frankfurt. Foto: Ingrid Romarheim Haugen / Nasjonalbiblioteket
Nasjonalbiblioteket på musikkmesse i Frankfurt

15.–18. april deltok Nasjonalbiblioteket på verdens største musikkmesse med en utstilling av noter til norsk samtidsmusikk fra NB noter. På tross av sin noe beskjedne størrelse hadde standen en jevn strøm av besøkende under hele messen.

Bokside med rødstrupe fra «Vore venner smaafuglene: 32 fugleskisser med billeder». Eier: Nasjonalbiblioteket
Småfuglenes venn

Våren er kanskje den beste tiden for fuglekikkere. Har du en ornitologspire i magen, men ser ikke forskjell på måltrost og stær? Aner du ikke om det er en linerle som kvitrer utenfor kjøkkenvinduet? Jacob Sann kan gjøre deg klokere.

Eksempel på småtrykk fra Nasjonalbibliotekets samling.
Småtrykk og reiseliv i nordisk perspektiv

Nasjonalbiblioteker har ansvar for å ta vare på alle typer materiale som publiseres i og om sitt land. En stor materialgruppe er det vi kaller småtrykk, som i noen land kalles hverdagstrykk eller efemera. Nylig var småtrykkbibliotekarer fra de nordiske landene samlet i Nasjonalbiblioteket. I fokus stod blant annet nasjonal tradisjon og profilering av reiselivsmateriale i de nordiske landene.

Vestfoldbibliotekenes logo
Prosjektet Merkevare Vestfoldbibliotekene er i havn med evaluering og sluttrapport

Merkevare Vestfoldbibliotekene var et treårig evalueringsprosjekt (2012–2014). Det var eid av Vestfold fylkesbibliotek i et bindende samarbeid mellom 13 folkebibliotek, og var forankret i en felles Bibliotekplan Vestfold 2011–2014. Prosjektet har vært støttet med kr 856 000 i utviklingsmidler fra Nasjonalbiblioteket.

The Pussycats. Fotograf ukjent. Eier: Nasjonalbiblioteket
Popmusikk på radio: Ti i skuddet femti år

Torsdag 23. april er det 50 år siden den aller første sendingen av Ti i skuddet. Gjennom flere tiår lot radioprogrammet norske ungdommer rangere popmusikk i hitlister. Historien om Ti i skuddet er en fortelling om musikk og medievirkelighet – og hitlistene fra den gang er kilder til den norske smakens historie.

Jean Sibelius’ 150 årsjubileum feiret i Nasjonalbiblioteket
Jean Sibelius’ 150 årsjubileum feiret i Nasjonalbiblioteket

I år er det 150 år siden den finske komponisten Jean Sibelius (1865–1957) ble født. At Norge og Nasjonalbiblioteket også deltar i markeringen, er naturlig.

Omslagsbilde fra Arne Brustads bok Se og lær: Fotball i bilder Eier: Nasjonalbiblioteket
Mååååååååål!

Under Sommer-OL i Berlin i 1936 slo Norge selveste Tyskland og endte til slutt med seier over Polen i bronsefinalen. Arne Brustad som var ving på laget, skrev i 1948 boka Se og lær: Fotball i bilder. Her kan du hente tips om du denne våren ønsker å pusse på fotballferdighetene.

Modernisering av pliktavleveringslova
Modernisering av pliktavleveringslova

Regjeringa gjer framlegg om endringar i pliktavleveringslova, som skal sikre at den digitale kulturarven blir samla inn og tatt vare på for ettertida.

Vi deler kompetanse - nytt hefte i skriftserien Bibliotheca Nova
Vi deler kompetanse - nytt hefte i skriftserien Bibliotheca Nova

Direktør for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre, slår i forordet fast at bibliotekarene er kompetente kompetansesøkere og sier videre at mye av det bibliotekarene kan, vil aldri Google eller Amazon få til.

samlingen nettsidene